Έτος μαζικών διαγραφών δανείων το 2015
της Νένας Μαλλιάρα
Το απόθεμα των 40 δισ. ευρώ που έχουν δημιουργήσει από συσσωρευμένες προβλέψεις, θα ρίξουν στη μάχη του ξεκαθαρίσματος των δανειακών τους χαρτοφυλακίων το 2015 οι τράπεζες. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η προτεραιότητα των τραπεζών για το 2015 θα είναι οι διαγραφές όσων δανείων δεν έχουν ελπίδα επιβίωσης και για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου το απόθεμα των προβλέψεων ώστε να εξυγιανθούν οριστικά τα δανειακά χαρτοφυλάκια. Σημειώνεται ότι δεδομένα προς διαγραφή θα πάνε δάνεια, τα οποία δεν εξυπηρετούνται επί τριετία και εν τούτοις παραμένουν ως καταγεγγραμένες επισφάλειες στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, μεταξύ των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, η κυριότερη είναι η δυσμενής επίδραση που ασκεί στην πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών η ύπαρξη μεγάλου αποθέματος προβληματικών δανείων στο ενεργητικό τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό µε το ότι η ζήτηση για νέα δάνεια είναι αναιμική έχει ως συνέπεια η πιστωτική επέκταση προς την πραγματική Οικονομία να παραμένει αρνητική.
Σημειώνεται ότι αν και παρατηρείται τάση επιβράδυνσης, το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των τραπεζικών δανείων συνέχισε να αυξάνεται μέσα στο 2014, με αποτέλεσμα πάνω από το 1/3 των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες να μην εξυπηρετείται ομαλά. Όπως αναφέρεται και στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2014,η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη τη διετία 2015 – 2016 θα έχει σχετικά μικρή επίδραση στην αποκλιμάκωση του λόγου δανείων σε καθυστέρηση, αν και αυτός θα σταματήσει να αυξάνεται μέσα στο 2015.
Η ΤτΕ καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε αποτελεσματική διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων τους με δύο άξονες: α) την ελάφρυνση των συνεργάσιμων δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προσωρινή δυσκολία στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και β) την ανάκτηση μακροπρόθεσμων κεφαλαίων που είναι δεσμευμένα σε προβληματικά δάνεια με χαμηλή πιθανότητα αποπληρωμής. Η ΤτΕ εκτιμά ότι στην επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων θα συμβάλει η συνεργασία των τραπεζών σε επίπεδο κοινών πιστούχων, αλλά και οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή συγκέντρωση προβληματικών δανείων σε λίγους πιστούχους και υψηλό κίνδυνο μετάδοσης των χρηματοοικονομικών δυσκολιών σε υγιείς επιχειρήσεις.
Εν συνεχεία, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, οι τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην κλαδική αναδιάρθρωση της Οικονομίας, διοχετεύοντας πιστώσεις στις πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις και σε νέες υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να συνδράμουν στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης.