Τα νέα «χαράτσια» για τις επιχειρήσεις υπέρ Γ.Ε.ΜΗ. και επιμελητηρίων – Καταργείται οριστικά η υποχρεωτική εγγραφή

15 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Νέα χαράτσια τα οποία θα επιβαρύνουν όλες τις επιχειρήσεις που εγγράφονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο έρχονται να υποκαταστήσουν την κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των εταιρειών στα Επιμελητήρια από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ωστόσο καταργείται οριστικά η υποχρεωτική εγγραφή σε αυτά από την ίδια  περίοδο.

Δείτε τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο σχετικά με το ΕΣΠΑ που κατατέθηκε στη Βουλή χθές.

Με τις διατάξεις του τρίτου μέρους (ΜΕΡΟΣ III)

1. Ενσωματώνεται η Οδηγία 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (EE L  156/16-6-2012) στο ελληνικό δίκαιο. Ειδικότερα:

α. Ορίζεται ως σκοπός του εν λόγω Κεφαλαίου η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2012/17/ΕΚ για
τη διασύνδεση των κεντρικών και εμπορικών μητρώων, καθώς και των μητρώων εταιρειών.

β. Προσδιορίζεται η έννοια των όρων, που είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή ρυθμίσεων του υπό ψήφιση νόμου,

γ. Ορίζεται το αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής του. Συγκεκριμένα:
-ρυθμίζεται ο τρόπος συμμετοχής του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) στο σύστημα διασύνδεσης μητρώων,
-προβλέπεται ότι, οι διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καταχωρίζονται στη Μερίδα κεφαλαιουχικών εταιρειών με έδρα στην ημεδαπή καθώς και υποκαταστημάτων στην ημεδαπή αλλοδαπών εταιρειών με έδρα σε κράτος μέλος της Ε.Ε.,
-αναφέρεται ότι, ισχύουσες διμερείς συμφωνίες, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών περί εταιρειών, δεν θίγονται με τη δημιουργία του συστήματος διασύνδεσης μητρώων.

Προβλέπεται ότι, τα έξοδα προσαρμογής του Γ.Ε.ΜΗ. στο σύστημα διασύνδεσης μητρώων βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενώ τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ., που συνεπάγεται η λειτουργία του συστήματος διασύνδεσης μητρώων, βαρύνουν τον διαχειριστή του συστήματος [Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (Κ.Ε.Ε.), Επιμελητήρια],

Ορίζεται, η Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. της Κ.Ε.Ε., ως η αρμόδια αρχή για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ. στο ευρωπαϊκό σύστημα διασύνδεσης μητρώων.

Παρατίθενται τα στοιχεία που πρέπει να καταχωρίζονται στη Μερίδα, προκειμένου για κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα στην ημεδαπή και για υποκαταστήματα στην ημεδαπή αλλοδαπών εταιρειών με έδρα κράτος μέλος της Ε.Ε.

Μεταβολές στις πράξεις και τα στοιχεία που αφορούν κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα στην ημεδαπή καταχωρίζονται στο Γ.Ε.ΜΗ. και δημοσιεύονται στο διαδικτυακό του τόπο εντός 21 ημερών, το αργότερο, από την παραλαβή της πλήρους τεκμηρίωσης για τις εν λόγω μεταβολές.

Καθίσταται το Εποπτικό Συμβούλιο ως αρμόδιος φορέας αποστολής στην Επιτροπή της Ε.Ε. επικαιροποιημένων πληροφοριών που επεξηγούν τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας βάσει των οποίων τρίτα μέρη μπορούν να εμπιστεύονται στοιχεία και παντός είδους πράξεις που αφορούν τις προαναφερόμενες κεφαλαιουχικές εταιρείες και υποκαταστήματα. (άρθρα 73 – 79)

Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν.3419/2005 αναφορικά με τη λειτουργία του ΓΕΜΗ, στα εξής κατά βάση σημεία:

το Γ.Ε.ΜΗ. αποτελεί το ελληνικό μητρώο το οποίο συνδέεται με τα μητρώα των λοιπών κρατών μελών,

προβλέπεται η καταβολή σχετικού τέλους για την τήρηση της Μερίδας του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ.,

Το ενιαίο ειδικό τέλος καταβάλλεται εφεξής και για τη χορήγηση πιστοποιητικών (πέραν των αντιγράφων και αποσπασμάτων) μόνο στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ., αντί ή στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (Κ.Ε.Ε.) που απαλείφεται. Εάν ο αιτών είναι ο ίδιος ο υπόχρεος, ένα πιστοποιητικό ετησίως χορηγείται ατελώς,

Το τέλος για την καταχώριση και την οποιαδήποτε μεταβολή αυτής στο Γ.Ε.ΜΗ., προβλέπεται ως ενιαίο για όλες τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. ανά κατηγορία υπόχρεου, καταβάλλεται προηγουμένως και αποτελεί εφεξής πόρο των Επιμελητηρίων (αντί κατά 50% έσοδο της Κ.Ε.Ε. και κατά 50% έσοδο αυτών), με εξαίρεση το τέλος που καταβάλλεται υπέρ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και αποτελεί εξολοκλήρου έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, ομοίως, τα τέλη για την αρχική καταχώριση (εγγραφή) και για την τήρηση της Μερίδας του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ. είναι ενιαία για όλες τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. ανά κατηγορία υπόχρεου, εισπράττονται από αυτές ή από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης, κατά περίπτωση και αποτελούν πόρους των Επιμελητηρίων, με εξαίρεση τα καταβαλλόμενα υπέρ της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τέλη, που αποτελούν εξολοκλήρου έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού,

Με κ.υ.α. των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθορίζεται κάθε ζήτημα σχετικά με το ύψος των ανταποδοτικών τελών, τη διαδικασία επιβολής και είσπραξης τους, τα κριτήρια κατανομής τους μεταξύ των δικαιούχων, ο φορέας συγκέντρωσης, ο τρόπος συλλογής και διαχείρισής τους, καθώς και το ποσοστό για την κάλυψη παγίων δαπανών λειτουργίας της Κεντρικής Υπηρεσίας ΓΕΜΗ, των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. κάθε Επιμελητηρίου και του Εποπτικού Συμβουλίου αυτού κ.λπ.,

Καταργείται, από την 1η Ιανουαρίου 2015 η υποχρεωτική συνδρομή των μελών σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας. Η εγγραφή των μελών στα Επιμελητήρια της χώρας καθίσταται εφεξής, από την ημερομηνία αυτή αυτοδίκαιη, αντί προαιρετική που ισχύει σήμερα.
Κάθε μέλος δύναται να καταβάλει ετήσια συνδρομή στο οικείο Επιμελητήριο και να απολαμβάνει των ανταποδοτικών υπηρεσιών που του προσφέρονται, πέραν αυτών που παρέχονται από τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ.

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν στον καθορισμό ενιαίου ποσού, ως προς την συνδρομή, τα κριτήρια ανά κατηγορία υπόχρεων ως προς τον κύκλο εργασιών και τη νομική μορφή αυτών, τον καθορισμό ενιαίου ανταποδοτικού τέλους για τις υπηρεσίες που παρέχεται από τα Επιμελητήρια καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Τα Επιμελητήρια αποτελούν εφεξής αυτοδίκαιες και όχι υποχρεωτικές ενώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που είναι σήμερα.
Παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Επιμελητηρίου, σημείων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και σε άλλες πόλεις του νομού, να ρυθμίζονται θέματα διάρθρωσης και στελέχωσης των γραφείων αυτών καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Προβλέπεται ότι μέλη του Επιμελητήριου είναι αυτοδικαίως όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που εγγράφονται στο ΓΕΜΗ.

Τα Επιμελητήρια της χώρας και η Κ.Ε.Ε. οφείλουν να συντάσσουν έως τις 30 Απριλίου ισολογισμό χρήσης, που ελέγχεται από δύο Ορκωτούς Ελεγκτές.

Τα Επιμελητήρια υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις διατάξεις που αφορούν το λογιστικό των ν.π.δ.δ. Οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή των προαναφερομένων υπόκεινται στον κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ορίζεται ότι, η σύναψη και εκτέλεση όλων των συμβάσεων προμηθειών αγαθών, υπηρεσιών και ανάθεσης εκτέλεσης εργασιών των Επιμελητηρίων, διενεργούνται, εφεξής, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων (ν.4281/2014), αντί σύμφωνα με ενιαίο κανονισμό του οικείου Επιμελητηρίου, που ισχύει σήμερα,

Επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες λειτουργίας των Επιμελητηρίων,

Επιτρέπεται, με προεδρικό διάταγμα:

Να συνιστώνται ή να καταργούνται Ελληνικά Επιμελητήρια, που έχουν έδρα πόλεις του εξωτερικού, με μέλη κατά το ήμισυ τουλάχιστον Έλληνες υπηκόους ή ομογενείς και με σκοπό την προώθηση και ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της χώρας που εδρεύουν, να ιδρύονται, να λειτουργούν και να καταργούνται στην Ελλάδα, αμιγή αλλοδαπά Επιμελητήρια, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας οι εν λόγω ρυθμίσεις υφίστανται σήμερα), η χρήση του όρου «Επιμελητήριο» ή η απαγόρευση της συνέχισης της χρήσης αυτού, από σωματεία Ελλήνων και αλλοδαπών, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και ενώσεις προσώπων που αποβλέπουν στην ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών των μελών τους, οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις δύο.

Οι νομικές οντότητες, στις οποίες έχει παραχωρηθεί η χρήση του όρου «Επιμελητήριο», δύνανται να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο της Κ.Ε.Ε. και να ενισχύονται οικονομικά από αυτήν για συγκεκριμένες δράσεις που εξυπηρετούν το σκοπό τους.

Κάθε χρήση του όρου «Επιμελητήριο» χωρίς την τήρηση των διατάξεων του υπό ψήφιση νόμου απαγορεύεται απολύτως.

Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων που χρησιμοποιούν παρανόμως τον όρο αυτό, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. (άρθρα 94 – 100)

Καταργείται οποιοδήποτε τέλος υπέρ τρίτων που έχει σχέση με τη σύσταση, δημοσίευση και τροποποίηση του καταστατικού της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας, καθώς και με τη μετατροπή άλλης εταιρικής μορφής σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία. (άρθρο 104)

Αιτιολογική έκθεση  νομοσχεδίου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (EEL 156/16.6.2012) στο ελληνικό δίκαιο και τροποποίηση του ν. 3419/2005 (Α’ 297)

Άρθρα 73 έως 82

Με τις διατάξεις του άρθρου 73 καθορίζεται ο σκοπός του κεφαλαίου αυτού, που είναι η προσαρμογή της οδηγίας 2012/17/ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Η συγκεκριμένη οδηγία με την τροποποίηση των Οδηγιών 89/666/ΕΟΚ, 2CI05/56/EOK και 2009/101/ΕΚ, καθιστά εφικτή τη διασύνδεση των κεντρικών και εμπορικών μητρώων των κρατών – μελών και των μητρώων εταιρειών.

Με τις διατάξεις του άρθρου 74 δίδονται οι απαραίτητοι ορισμοί προκειμένου να καταστεί σαφές το νόημα των όρων που χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας που ενσωματώνεται και τα στοιχεία που αναφέρονται στο προοίμιο της οδηγίας.

Στο άρθρο 75 καθορίζεται το αντικείμενο και το πεδίο εφαρμογής του νόμου. Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει στο σύστημα διασύνδεσης μητρώων με το εθνικό της μητρώο, το Γ.Ε.ΜΗ., ότι από τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο Γ.Ε.ΜΗ. θα ανταλλάσσονται μέσω του συστήματος διασύνδεσης μητρώων μόνο εκείνες που αφορούν σε κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα τους την Ελλάδα και στα υποκαταστήματα των κεφαλαιουχικών εταιρειών με έδρα σε άλλο κράτος-μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης που λειτουργούν στην Ελλάδα και ότι η δημιουργία του συστήματος διασύνδεσης μητρώων δεν θίγει ισχύουσες διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών περί εταιρειών.

Με τις διατάξεις του άρθρου 76 προβλέπεται ότι τα έξοδα προσαρμογής του εθνικού μητρώου στο σύστημα διασύνδεσης μητρώων (λ.χ. δημιουργία διεπαφής, προσαρμογή λογισμικού κ.ά. όπως θα εξειδικευθούν μετά την έκδοση των εκτελεστικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενώ τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας θα βαρύνουν τον διαχειριστή του συστήματος.

Με το άρθρο 77 ενσωματώνεται η αντίστοιχη πρόβλεψη της οδηγίας, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από το Γ.Ε.ΜΗ. θα γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οδηγία 95/46/ΕΚ, η οποία έχει ήδη ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο με το νόμο 2472/1997, στο εθνικό δίκαιο η οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 1995 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.

Με τις διατάξεις του άρθρου 78 γίνονται ορισμένες προσθήκες στο ν. 3419/2005, με τις οποίες ανατίθεται στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (Κ.Ε.Ε.) η ευθύνη της διασφάλισης της διαλειτουργικότητας του Γ.Ε.ΜΗ., ανατίθεται στις υπηρεσίες καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. η αρμοδιότητα να απαντούν σε ερωτήματα που διαβιβάζονται μέσω της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ορίζονται ελάχιστα στοιχεία των κεφαλαιουχικών εταιριών ή υποκαταστημάτων που θα διατίθενται δημόσια και διευκρινίζονται τα ατομικά στοιχεία που απαιτούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις καταχώρισης.

Επίσης, προβλέπεται η υποβολή των εγγράφων με ψηφιακή μορφή, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα μέσω του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων, όταν λειτουργήσει, και αφετέρου να περιορίζεται το διοικητικό κόστος, πράγμα το οποίο θα συνυπολογιστεί στον προσδιορισμό των τελών, όταν γίνει.

Τέλος, ορίζεται ότι το Γ.Ε.ΜΗ. υποχρεούται για την εντός 21 ημερών καταχώριση όλων των πράξεων και στοιχείων που μεταβάλλονται και αφορούν σε κεφαλαιουχικές εταιρείες.

Η προθεσμία αυτή ξεκινά να μετρά από την παραλαβή της πλήρους τεκμηρίωσης, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου νομιμότητας, όπου απαιτείται και ισχύει μόνον όταν η υπηρεσία Γ.ΕΜΗ. λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες. Σε περιόδους όπου εμφανίζεται ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός αιτήσεων ή σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας η εν λόγω προθεσμία αναστέλλεται. Επίσης, η προθεσμία δεν ισχύει κατά την περίοδο υποβολής των λογιστικών εγγράφων κάθε οικονομικού έτους, λόγω υψηλού φόρτου εργασίας.

Με τις διατάξεις του άρθρου 79 προστίθεται περίπτωση ζ στην παράγραφο 2 του άρθρου 3, σύμφωνα με την οποία το Εποπτικό Συμβούλιο καθίσταται υπεύθυνο για την συνεχή επικαιροποίηση και διάθεση των πληροφοριών που αφορούν στις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με τις κεφαλαιουχικές εταιρείες και τα υποκαταστήματα, σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής διαδικτυακής πύλης ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Οι πληροφορίες αυτές θα δημοσιεύονται από την επιτροπή της ευρωπαϊκής ένωσης στην πύλη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ένωσης.

Με τις διατάξεις του άρθρου 80 προστίθενται παρ. 4, 5 και 6 στο άρθρο 1 του Ν. 3419/2005 όπως ισχύει.

Ειδικότερα, ορίζεται πως το Γ.Ε.ΜΗ. είναι το μητρώο το οποίο θα διασυνδεθεί με τα μητρώα των κρατών μελών, μέσω μιας συγκεντρωτικής δέσμης μέσων της τεχνολογίας των πληροφοριών («ευρωπαϊκή κεντρική πλατφόρμα»), περιγράφεται ο τρόπος επικοινωνίας του Γ.Ε.ΜΗ. με τα άλλα εθνικά μητρώα στα πλαίσια του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων των κρατών μελών και ρυθμίζεται η υπαγωγή της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στο μέτρο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου, στον ν. 2472/1997.

Με το άρθρο 81 τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 3419/2005 που αναφέρονται στις λοιπές προϋποθέσεις εγγραφής, τήρησης της μερίδας και καταχώρισης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) και εισάγεται ανταποδοτικό τέλος καταχώρησης στη Μερίδα των υπόχρεων στο Γ.Ε.ΜΗ και ανταποδοτικό τέλος τήρησης της Μερίδας.

Η θέσπιση τέλους για την τήρηση της Μερίδας των υπόχρεων προσώπων στο Γ.Ε.ΜΗ. καθίσταται απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ελάχιστων πάγιων δαπανών λειτουργίας των Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ και της Κεντρικής Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ με στόχο τη διασφάλιση της διαρκούς και απρόσκοπτης παροχής της ανταποδοτικής υπηρεσίας τήρησης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Με την παράγραφο 3 θεσπίζεται η ηλεκτρονική αίτηση για την χορήγηση στοιχείων που τηρούνται στο Γ.Ε.ΜΗ.

Με την παράγραφο 4 προβλέπονται τα τέλη για τη χορήγηση των στοιχείων αυτών και για τις καταχωρίσεις των κάθε είδους μεταβολών και ρυθμίζεται ειδικά ότι τα τέλη αυτά αποτελούν πόρους των επιμελητηρίων, τα οποία παρέχουν την ανταποδοτική υπηρεσία τήρησης του Γ.Ε.ΜΗ.

Στην έννοια των επιμελητηρίων για τους σκοπούς της συγκεκριμένης παραγράφου περιλαμβάνεται και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, δεδομένου ότι εκεί ανήκει η Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ, η οποία είναι αρμόδια για την οργάνωση και εποπτεία της βάσης ή των βάσεων δεδομένων που συναπαρτίζουν το Γ.Ε.ΜΗ., καθώς και το διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. και για την κανονική, διαρκή και ασφαλή λειτουργία του λειτουργικού συστήματος, του δικτύου και του εν γένει εξοπλισμού και λογισμικού που εξυπηρετούν τη βάση δεδομένων.

Με την παράγραφο 5 προβλέπεται η έκδοση κοινής υπουργικής  απόφασης με την οποία καθορίζονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

Με το άρθρο 82 τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 17 του ν. 3419/2005 περί διοικητικών κυρώσεων, μειώνεται και εξορθολογίζεται το ύψος των προστίμων χωρίς να χαθεί ο αποτρεπτικός χαρακτήρας τους, ρυθμίζεται ο τρόπος απόδοσης των εσόδων από τα πρόστιμα αυτά και προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’: Τροποποιήσεις Επιμελητηριακής Νομοθεσίας Αρθρα 94-100

Με τις διατάξεις του Κεφαλαίου αυτού γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία οι οποίες αποσκοπούν στον ταχύ και άμεσο εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας και την αναβάθμιση του ρόλου των επιμελητηρίων, κατά τρόπο ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα και αμεσότερα στα αυξημένα καθήκοντά τους, προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Με το άρθρο 94 προβλέπεται η κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των μελών σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθορίζεται αυτοδίκαιη εγγραφή των μελών και προβλέπεται προαιρετική συνδρομή, προκειμένου τα μέλη των επιμελητηρίων να απολαμβάνουν των ανταποδοτικών υπηρεσιών που τους προσφέρονται.

Με το άρθρο 95 βελτιώνονται η λειτουργία και οι υπηρεσίες των επιμελητηρίων προς τα μέλη τους. Ειδικότερα, ρυθμίζονται θέματα συγχώνευσης επιμελητηρίων, προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων σε περιφερειακές ενότητες, θεσπίζεται η με ηλεκτρονικό τρόπο παροχή των υπηρεσιών των επιμελητηρίων προς τα μέλη τους και παρέχεται η ευχέρεια ίδρυσης σημείων εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων.

Με το άρθρο 96 καθορίζονται οι κατηγορίες των μελών των επιμελητηρίων και εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να ρυθμίσει όλα τα συναφή θέματα.

Με το άρθρο 97 ενισχύεται η διαφάνεια στα οικονομικά των επιμελητηρίων. Ειδικότερα, θεσπίζεται η υποχρέωση των επιμελητηρίων να υποβάλουν τους ισολογισμούς τους προς έγκριση από ορκωτούς ελεγκτές και να ακολουθούν τις διατάξεις του δημόσιου λογιστικού. Επίσης προβλέπεται η σύνταξη ενιαίων οικονομικών καταστάσεων και τέλος εφαρμόζονται και στα επιμελητήρια οι κείμενες διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων.

Με το άρθρο 98 αυξάνονται οι αρμοδιότητες και δραστηριότητες των επιμελητηρίων με σκοπό την διατήρηση της βιωσιμότητάς τους, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών τους ή και τρίτων, χορήγησης πιστοποιητικών και βεβαιώσεων επαγγελματικής κατάρτισης, λήψης πιστοποίησης για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων και προβλέπεται η μέριμνα για την ενίσχυση και την προστασία των μελών τους.

Με το άρθρο 99 επέρχονται εκσυχρονιστικές αλλαγές στις υφιστάμενες διαφορετικές μορφές επιμελητηρίων με στόχο τη διαφάνεια και την καλύτερη λειτουργίας τους.

Σχέδιο νόμου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (EEL 156/16.6.2012) στο ελληνικό δίκαιο και τροποποίηση του ν. 3419/2005 (Α’ 297)

Άρθρο 73 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος Κεφαλαίου είναι η προσαρμογή της νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2012/17 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 για την τροποποίηση της ενδέκατης Οδηγίας 89/666/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1989 (EEL 395/30.12.1989) και των Οδηγιών 2005/56/ΕΚ της 26ης Οκτωβρίου 2005 (EEL 310/25.11.2005) και 2009/101/ΕΚ της 16ης Σεπτεμβρίου 2009 (EEL 258/1.10.2009) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά τη διασύνδεση των κεντρικών και εμπορικών μητρώων, καθώς και των μητρώων εταιρειών.

Άρθρο 74 Ορισμοί

(Άρθρο 3 παρ. 4 της οδηγίας 2012/17/ΕΕ, κατά το μέρος που με αυτό παρεμβάλλεται άρθρο 4α παρ. 1 και 2 στην οδηγία 2009/101/ΕΚ). Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί: α) «σύστημα διασύνδεσης μητρώων» είναι το σύστημα που αποτελείται από τα μητρώα των κρατών μελών, την ευρωπαϊκή κεντρική πλατφόρμα και την πύλη. Το σύστημα διασύνδεσης μητρώων καθιστά εφικτή: αα) την ηλεκτρονική επικοινωνία των εθνικών μητρώων σχετικά με στοιχεία που είναι αποθηκευμένα σε εθνικό μητρώο και αφορούν κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα σε κράτος μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης και υποκαταστήματα αυτών εγκατεστημένα σε άλλο κράτος μέλος από εκείνο στο οποίο βρίσκεται η έδρα της εταιρείας και ββ) την απάντηση σε ερωτήματα μεμονωμένων χρηστών σχετικά με εταιρείες και υποκαταστήματα της προηγούμενης υποπερίπτωσης, β) «ευρωπαϊκή κεντρική πλατφόρμα» είναι μια συγκεντρωτική δέσμη μέσων της τεχνολογίας των πληροφοριών, που συντονίζει την ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων. γ) «η πύλη» είναι η ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και αποτελεί το ευρωπαϊκό ενιαίο σημείο ηλεκτρονικής πρόσβασης στο σύστημα. δ) «μητρώα κράτους μέλους» (εθνικά μητρώα) είναι τα μητρώα που προβλέπονται στο άρθρο 3 παρ. 1 της οδηγίας 2009/101/ΕΚ (EE L 258/1.10.2009). Για την Ελλάδα «μητρώο κράτους μέλους» είναι το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) του άρθρου 1 του ν. 3419/2005. (Α’ 297).

Άρθρο 75 Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

(Άρθρο 3 παρ. 4 της οδηγίας 2012/17/ΕΕ, κατά το μέρος που με αυτό παρεμβάλλεται άρθρο 4α παρ. 6 στην οδηγία 2009/101/ΕΚ).

1.    Ο παρών νόμος ρυθμίζει τη συμμετοχή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) του άρθρου 1 του ν. 3419/2005 στο σύστημα διασύνδεσης μητρώων.

2.    Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται στα στοιχεία των παραγράφων 2α και 2β του άρθρου 6 του ν. 3419/2005 και αφορούν: α)κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα στην ημεδαπή και β) υποκαταστήματα της περίπτωσης ζ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005.

3.    Η δημιουργία του συστήματος διασύνδεσης μητρώων δεν θίγει ισχύουσες διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και άλλου κράτους μέλους σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών περί εταιρειών.

Άρθρο 76 Δαπάνη
(Άρθρο 3 παρ. 4 της οδηγίας 2012/17/ΕΕ, κατά το μέρος που με αυτό παρεμβάλλεται άρθρο 4δ παρ. 6 στην οδηγία 2009/101/ΕΚ)

1.    Η Ελλάδα αναλαμβάνει τα έξοδα προσαρμογής του εθνικού της μητρώου καθώς και τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του.

2.    Η δαπάνη προσαρμογής του Γ.Ε.ΜΗ. στο σύστημα διασύνδεσης μητρώων που απορρέει από τον παρόντα νόμο βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ., που συνεπάγεται η λειτουργία του συστήματος διασύνδεσης μητρώων, βαρύνουν τον διαχειριστή του συστήματος.

Άρθρο 77 Προστασία Δεδομένων

(Άρθρο 1 παρ. 3 της οδηγίας 2012/17/ΕΕ, με το οποίο παρεμβάλλεται άρθρο 11α στην οδηγία 89/666/ΕΟΚ, άρθρο 2 παρ. 2 της οδηγίας 2012/17/ΕΕ, με το οποίο παρεμβάλλεται άρθρο 17α στην οδηγία 2005/56/ΕΚ και άρθρο 3 παρ. 5 της οδηγίας 2012/17/ΕΕ, με το οποίο παρεμβάλλεται άρθρο 7α στην οδηγία 2009/101/ΕΚ)

Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του παρόντος νόμου υπόκειται στις διατάξεις του ν. 2472/1997 (Οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου του 1995 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, EE L 281/23.11.1995).

Άρθρο 78

Τροποποίηση των άρθρων 2, 6, 7 και 11 του ν. 3419/2005

(Άρθρο 3 παρ. 1 της οδηγίας 2012/17/ΕΕ, με το οποίο παρεμβάλλεται άρθρο 2α στην οδηγία 2009/101/ΕΚ)
Στο άρθρο 2 παρ. 1 του ν. 3419/2005 προστίθεται περίπτωση στ) ως εξής:
«στ) την κανονική, διαρκή και ασφαλή λειτουργία του Γ.Ε.ΜΗ. στο ευρωπαϊκό σύστημα διασύνδεσης μητρώων».

Στο άρθρο 2 παρ. 2 του ν. 3419/2005 προστίθεται περίπτωση γ) ως εξής: «γ) την απάντηση σε ερωτήματα που διαβιβάζονται μέσω της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και αφορούν στις πράξεις και τα στοιχεία των παραγράφων 2α και 2β του άρθρου 6».
3. Στο άρθρο 6 του ν. 3419/2005, μετά την παράγραφο 2, προστίθενται παράγραφοι 2α, 2β και 2γ ως εξής:
«2α. Στη Μερίδα καταχωρίζονται και δημοσιεύονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 16 παρ. 1, προκειμένου για κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα στην ημεδαπή, και τα ακόλουθα στοιχεία:
α) η ιδρυτική πράξη και το καταστατικό,
β) οι τροποποιήσεις της ιδρυτικής πράξης ή του καταστατικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η παράταση της διάρκειας ζωής της εταιρείας, καθώς και ύστερα από κάθε τροποποίηση της ιδρυτικής πράξης ή του καταστατικού, το πλήρες κείμενο αυτών, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση στη νέα διατύπωσή του,
γ) ο διορισμός, η αποχώρηση, καθώς και τα ατομικά στοιχεία των προσώπων τα οποία,
είτε ως όργανο προβλεπόμενο από το νόμο, είτε ως μέλη τέτοιου οργάνου:
αα) έχουν την εξουσία να δεσμεύουν την εταιρεία έναντι τρίτων. Σε περίπτωση που τα
πρόσωπα αυτά είναι περισσότερα του ενός, με τη σχετική καταχώριση διευκρινίζεται αν τα
πρόσωπα αυτά δύνανται να ενεργούν μόνα τους ή πρέπει να ενεργούν από κοινού
ββ) εκπροσωπούν την εταιρεία ενώπιον δικαστηρίου
γγ) συμμετέχουν στη διοίκηση, στην εποπτεία ή στον έλεγχο της εταιρείας, δ) τουλάχιστον κατ’ έτος, το ύψος του καλυφθέντος κεφαλαίου εφόσον η ιδρυτική πράξη ή το καταστατικό αναφέρονται σε εγκεκριμένο κεφάλαιο, εκτός αν κάθε αύξηση του καλυφθέντος κεφαλαίου συνεπάγεται τροποποίηση του καταστατικού, ε) τα λογιστικά έγγραφα κάθε χρήσεως των οποίων η δημοσίευση είναι υποχρεωτική βάσει των οδηγιών του Συμβουλίου 78/660/ΕΟΚ (EE L 222 14.8.1978), 83/349/ΕΟΚ (EE L 193 18.7.1983), 86/635/ΕΟΚ (EE L 372 31.12.1986) και 91/674/ΕΟΚ (EE L 374 31.12.1991), στ) οποιαδήποτε μεταβολή της έδρας, ζ) η λύση της εταιρείας,
η) η δικαστική απόφαση με την οποία κηρύσσεται η ακυρότητα της εταιρείας,
θ) ο διορισμός και τα ατομικά στοιχεία των εκκαθαριστών,
ι) η περάτωση της εκκαθαρίσεως και η διαγραφή από τα μητρώα.
2β. Στη Μερίδα καταχωρίζονται και δημοσιεύονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 16 παρ. 1, προκειμένου για υποκαταστήματα της περίπτωσης ζ της παραγράφου 1 του άρθρου 1, και τα ακόλουθα στοιχεία:
α) η ταχυδρομική ή άλλη διεύθυνση του υποκαταστήματος,
β) η αναφορά του αντικειμένου των εργασιών του υποκαταστήματος,
γ) το μητρώο κράτους μέλους, στο οποίο τηρείται για την εταιρεία φάκελος, με μνεία του
αριθμού εγγραφής της σε αυτό,
δ) η επωνυμία και η μορφή της εταιρείας, καθώς και η επωνυμία του υποκαταστήματος, εάν δεν είναι η ίδια με την επωνυμία της εταιρείας,
ε) ο διορισμός, η λήξη των καθηκόντων, καθώς και τα ατομικά στοιχεία των προσώπων που έχουν την εξουσία να δεσμεύουν την εταιρεία έναντι τρίτων και να την εκπροσωπούν ενώπιον δικαστηρίου:
αα) εφόσον προβλέπονται από το νόμο ως όργανα διοίκησης της εταιρείας ή ως μέλη ενός τέτοιου οργάνου σύμφωνα με τη δημοσιότητα που λαμβάνει χώρα για την εταιρεία βάσει του άρθρου 2 παρ. 1 της Οδηγίας 2009/101/ΕΚ
ββ) ως μόνιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας για τη δραστηριότητα του υποκαταστήματος, με μνεία της έκτασης των αρμοδιοτήτων τους,
στ) η λύση της εταιρείας, ο διορισμός, τα ατομικά στοιχεία και οι εξουσίες των εκκαθαριστών, η περάτωση της εκκαθάρισης και η σχετική μνεία στο μητρώο κράτους μέλους, η διαδικασία πτώχευσης, πτωχευτικού συμβιβασμού ή άλλη ανάλογη διαδικασία στην οποία υπόκειται η εταιρεία,
ζ) τα λογιστικά έγγραφα της εταιρείας, όπως καταρτίσθηκαν ελέχθηκαν και δημοσιεύθηκαν κατά το δίκαιο του κράτους μέλους από το οποίο διέπεται η εταιρεία και σύμφωνα με τις οδηγίες 78/660/ΕΟΚ (EE L 222 14.8.1978), 83/349/ΕΟΚ (EE L 193 18.7.1983) και 84/253/ΕΟΚ. ( EE L 126/20 12.5/1984) η) το κλείσιμο του υποκαταστήματος.

2γ) Ατομικά στοιχεία, κατά την έννοια των περιπτώσεων δ και ι της παραγράφου 2α και ε και στ της παραγράφου 2β, είναι τα στοιχεία του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης ε της παραγράφου 2.

4.    Στο άρθρο 7 παρ. 3 του ν. 3419/2005, όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικώς, τα έγγραφα που αναφέρονται στις παραγράφους 2α και 2β του όρθρου 6 υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή».

5.    Στο άρθρο 7 του ν. 3419/2005 προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής:
« 9. α) Μεταβολές στις πράξεις και τα στοιχεία της παραγράφου 2α του άρθρου 6 καταχωρίζονται στο Γ.Ε.ΜΗ. και δημοσιεύονται στο διαδικτυακό του τόπο, υπό κανονικές συνθήκες, εντός 21 ημερών, το αργότερο, από την παραλαβή της πλήρους τεκμηρίωσης για τις εν λόγω μεταβολές. Εντός της προθεσμίας αυτής γίνεται έλεγχος νομιμότητας από την αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ., όπου απαιτείται. Ταυτόχρονη υποβολή ασυνήθως μεγάλου αριθμού αιτήσεων για καταχώριση δυνατόν να δικαιολογεί την ανάλογη παράταση της προθεσμίας, β) Η περίπτωση α δεν ισχύει για τα λογιστικά έγγραφα που προβλέπονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 α περίπτωση ε».

6.    Στο άρθρο 11 του ν. 3419/2005 προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής:
«7. Όταν η αυτεπάγγελτη καταχώριση αφορά στοιχεία της παραγράφου 2α του άρθρου 6, η παράγραφος 9 του άρθρου 7 εφαρμόζεται αναλόγως».

Άρθρο 79
Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν. 3419/2005
(Άρθρο 3 παρ. 3 της οδηγίας 2012/17/ΕΕ, με το οποίο παρεμβάλλεται άρθρο 3α στην οδηγία 2009/101/ΕΚ)

Στο άρθρο 3 παρ. 2 του ν. 3419/2005 προστίθεται περίπτωση ζ) ως εξής: «ζ) Θέτει υπόψη της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικαιροποιημένες πληροφορίες που επεξηγούν τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας βάσει των οποίων τρίτα μέρη μπορούν να εμπιστεύονται, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 5 παρ. 9, 15 παρ. 1 και 2 και 16 παρ. 1 και 3, στοιχεία και παντός είδους πράξεις που προβλέπονται στο άρθρο 6 παρ. 2α και 2β».

Άρθρο 80

Τροποποίηση του άρθρου 1 του ν. 3419/2005

Στο άρθρο 1 του ν. 3419/2005 προστίθενται παράγραφοι 4 και 5 ως εξής:
«4. Το Γ.Ε.ΜΗ αποτελεί το ελληνικό μητρώο κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της οδηγίας 2009/101/ΕΚ και συνδέεται με τα μητρώα των λοιπών κρατών μελών που προβλέπονται στη διάταξη αυτή (εθνικά μητρώα) μέσω μιας συγκεντρωτικής δέσμης μέσων της τεχνολογίας των πληροφοριών («ευρωπαϊκή κεντρική πλατφόρμα»), στο πλαίσιο του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων της οδηγίας 2012/17/ΕΕ.

5. Στο πλαίσιο του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων το Γ.Ε.ΜΗ.: α) επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τα λοιπά εθνικά μητρώα των κρατών μελών και αα) λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με στοιχεία που είναι αποθηκευμένα σε άλλο εθνικό μητρώο και αφορούν κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα σε κράτος μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης και υποκαταστήματα αυτών εγκατεστημένα σε άλλο κράτος μέλος από εκείνο στο οποίο βρίσκεται η έδρα της εταιρείας και ββ) χορηγεί πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία των παραγράφων 2α και 2β του άρθρου 6 για κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα στην ημεδαπή και υποκαταστήματα της περίπτωσης ζ της παραγράφου 1 και β) απαντά σε ερωτήματα που τίθενται από μεμονωμένους χρήστες στο ευρωπαϊκό ενιαίο σημείο ηλεκτρονικής πρόσβασης στο σύστημα διασύνδεσης των μητρώων («η πύλη») σχετικά με πληροφορίες της υποπερίπτωσης ββ της περίπτωσης α.»

Άρθρο 81

1.    Ο τίτλος του άρθρου 8 του ν. 3419/2005 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Λοιπές προϋποθέσεις εγγραφής, τήρησης της Μερίδας & καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. και προϋποθέσεις χορήγησης αντιγράφων, αποσπασμάτων & πιστοποιητικών»

2.    Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 3419/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η καταχώρηση και οποιαδήποτε μεταβολή αυτής στο ΓΕΜΗ, η χορήγηση αντιγράφων, αποσπασμάτων των πράξεων και στοιχείων που εμφανίζονται στη μερίδα ή πιστοποιητικών, καθώς και η τήρηση της Μερίδας του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ., προϋποθέτουν την προηγούμενη καταβολή σχετικού τέλους, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 4, οι ενέργειες δε αυτές γίνονται και με ηλεκτρονικά μέσα.»

3.    Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3419/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η χορήγηση αντιγράφων, αποσπασμάτων των πράξεων και στοιχείων που εμφανίζονται στη Μερίδα και πιστοποιητικών γίνεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου που υποβάλλεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. ή, κατά περίπτωση, στην αρμόδια για την καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.»

4.    Η παράγραφος 4 του άρθρου 8 του ν. 3419/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. α) Για τη χορήγηση των πιστοποιητικών, των αντιγράφων και των αποσπασμάτων που προβλέπονται στην παράγραφο 2, ο αιτών καταβάλλει προηγουμένως στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. ενιαίο ειδικό τέλος. Εάν ο αιτών είναι ο ίδιος υπόχρεος, ένα από τα πιστοποιητικά ετησίως χορηγείται ατελώς.
β) Για την καταχώριση και την οποιαδήποτε μεταβολή αυτής στο Γ.Ε.ΜΗ. ο αιτών καταβάλλει προηγουμένως στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. ενιαίο ειδικό τέλος. Το σχετικό τέλος, που είναι ενιαίο για όλες τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. ανά κατηγορία υπόχρεου, αποτελεί πόρο των Επιμελητηρίων, με εξαίρεση εκείνο που καταβάλλεται υπέρ της αρμόδιας για την καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή το οποίο αποτελεί εξ ολοκλήρου έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού, γ) Τα τέλη αρχικής καταχώρισης (εγγραφής) όσο και τήρησης της Μερίδας του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ. είναι ενιαία για όλες τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. ανά κατηγορία υπόχρεου, εισπράττονται από αυτές ή από τις Υπηρεσίες μιας στάσης, κατά περίπτωση και αποτελούν πόρους των Επιμελητηρίων, με εξαίρεση τα τέλη εκείνα που καταβάλλονται υπέρ της αρμόδιας για την καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τα οποία αποτελούν εξ ολοκλήρου έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού.»

5.    Η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του ν. 3419/2005 τροποποιείται ως εξής: «5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθορίζεται το ύψος, η διαδικασία, ο τρόπος, ο χρόνος και οι όροι είσπραξης και απόδοσης των ανταποδοτικών τελών των παραγράφων 1 και 4, η κατανομή, τα κριτήρια κατανομής αυτών μεταξύ των δικαιούχων, ο φορέας συγκέντρωσης, ο τρόπος συλλογής και διαχείρισης αυτών των τελών, καθώς και το ποσοστό από αυτά τα τέλη που διατίθεται για την κάλυψη των ελαχίστων παγίων δαπανών λειτουργίας της Κεντρικής Υπηρεσίας ΓΕΜΗ, των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ κάθε επιμελητηρίου και του Εποπτικού Συμβουλίου αυτού. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα παραστατικά της καταβολής, η διαδικασία ελέγχου τους, ο τρόπος έκδοσης, θεώρησης και υπογραφής των αντιγράφων ή αποσπασμάτων σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, τα ελάχιστα καταχωρούμενα στοιχεία των προσωπικών εταιριών, των ατομικών επιχειρήσεων και των λοιπών υπόχρεων κάθε χρόνο, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παραγράφων αυτών».

Άρθρο 82
Το Άρθρο 17 του ν. 3419/2005 (Α’ 297) αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 17 Διοικητικές κυρώσεις

1.    Με απόφαση της εκάστοτε αρμόδιας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. επιβάλλεται, σε βάρος των υπόχρεων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους που παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου αυτού και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ” εξουσιοδότηση του, πρόστιμο από 100 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Σε περίπτωση υποτροπής για την ίδια παράβαση εντός τριετίας, το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου διπλασιάζεται και σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος το ποσό του προστίμου τριπλασιάζεται.

2.    Τα ανωτέρω πρόστιμα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ στην οποία υπάγεται ο υπόχρεος. Σε περίπτωση που η αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ ανήκει σε Επιμελητήριο, τα πρόστιμα αποτελούν εν μέρει έσοδα αυτής και εν μέρει έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος υπάγεται αρμόδια για την καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εταιρειών και Γ.Ε.ΜΗ. της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και αποτελούν εξ ολοκλήρου έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Η είσπραξη των προστίμων διενεργείται με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

3.    Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθορίζονται ειδικότερα τα κριτήρια επιβολής, το ύψος του προστίμου ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων, το ποσοστό κατανομής μεταξύ των δικαιούχων και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Με όμοια απόφαση μπορεί να αναπροσαρμόζεται το όριο των προστίμων της παραγράφου 1.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: Τροποποιήσεις επιμελητηριακής νομοθεσίας
Άρθρο 94

Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του άρθρου 48 του ν. 4111/2013 (Α 18) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποχρεωτική συνδρομή των μελών σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, όπως αυτή προβλέπεται στο ν. 2081/1992 (Α’ 154), όπως ισχύει.

Τα μητρώα των Επιμελητηρίων ενημερώνονται από το Γ.Ε.ΜΗ. σχετικά με τα μέλη τους αυτόματα για την εγγραφή και για κάθε άλλη οριστική πράξη. Κάθε μέλος μπορεί να καταβάλει ετήσια συνδρομή στο οικείο Επιμελητήριο και να απολαμβάνει των ανταποδοτικών υπηρεσιών που του προσφέρονται, πέραν αυτών που παρέχονται από τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ.
Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά από πρόταση της Κ.Ε.Ε., ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν στον καθορισμό ενιαίου ποσού, ως προς την συνδρομή, τα κριτήρια ανά κατηγορία υπόχρεων ως προς τον κύκλο εργασιών και τη νομική μορφή αυτών, τον καθορισμό ενιαίου ανταποδοτικού τέλους τις υπηρεσίες που παρέχεται από τα Επιμελητήρια και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.»

Άρθρο 95

1.    Η    παράγραφος 5 του άρθρου 1 του ν. 2081/1992 (Α 154) αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Τα Επιμελητήρια ιδρύονται και καταργούνται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο οποίο ρυθμίζονται όλα τα σχετικά θέματα.»

2.    Η    παράγραφος 6 του άρθρου 1 του ν. 2081/1992 (Α 154) αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Σε κάθε περιφερειακή ενότητα (πρώην νομό) λειτουργεί ένα Επιμελητήριο. Τα αυτοτελή εμποροβιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά Επιμελητήρια που λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εξακολουθούν να λειτουργούν νομίμως κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις μεταβατικές διατάξεις. Δύο ή περισσότερα όμορα επιμελητήρια μπορούν να συγχωνεύονται, με χωροταξικά κριτήρια κατά περιφερειακή ενότητα ή εντός της ίδιας περιφέρειας, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Επιμελητήριο που τα μέλη του είναι λιγότερα από 5000 και όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, που υποβάλλονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δεν είναι βιώσιμο, συγχωνεύεται με ένα ή περισσότερα όμορα Επιμελητήρια με Υπουργική Απόφαση, που εκδίδεται εντός τριμήνου από την υποβολή των απολογιστικών στοιχείων. Στις περιπτώσεις των κατά τα ανωτέρω συγχωνεύσεων με την ίδια για την συγχώνευση απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ρυθμίζονται όλα τα σχετικά θέματα και, ιδίως, τα σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συγχωνευομένων Επιμελητηρίων, τα εμπράγματα δικαιώματα αυτών, τις εκκρεμείς δικές, την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού και την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων σε περιφερειακές ενότητες. Τα Επιμελητήρια υποχρεούνται να μεριμνούν έτσι ώστε
έτσι να παρέχουν στα μέλη τους, το σύνολο των υπηρεσιών τους, με ηλεκτρονικά μέσα, όπως ενδεικτικά, ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών και ηλεκτρονική έκδοση και διαβίβαση των εκδιδομένων πιστοποιητικών. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Επιμελητηρίου, μπορεί να ιδρύονται σημεία εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και σε άλλες πόλεις του νομού, να ρυθμίζονται τα θέματα διάρθρωσης και στελέχωσης των γραφείων αυτών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»
Άρθρο 96
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 2081/1992 (Α 154) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Μέλη του Επιμελητηρίου είναι μπορούν να είναι, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών τους, όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ.
Τα μητρώα, των Επιμελητηρίων ενημερώνονται σχετικά με τα μέλη τους αυτόματα για κάθε οριστική πράξη, όπως ενδεικτικά, εγγραφή, μεταβολή και διαγραφή από το Γ.Ε.ΜΗ.»

Άρθρο 97

1.    Η παράγραφος 7 του άρθρου 4 του ν. 2081/1992 (Α 154) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Το οικονομικό έτος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ιδίου ημερολογιακού έτους.
Ο προϋπολογισμός κάθε οικονομικού έτους συντάσσεται από τη διοικητική επιτροπή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο και υποβάλλεται, για τελική έγκριση, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και για κάθε τροποποίηση του προϋπολογισμού. Αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την τήρηση και εφαρμογή της παρούσας παραγράφου είναι η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή.
Τα Επιμελητήρια της χώρας και η Κ.Ε.Ε. οφείλουν να συντάσσουν έως τις 30 Απριλίου ισολογισμό χρήσης, που ελέγχεται από δύο Ορκωτούς Ελεγκτές. Το σχετικό Φύλλο Ελέγχου εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο εντός μηνός από την υποβολή του, υποβάλλεται για τελική έγκριση στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και αναρτάται στο σύστημα «Διαύγεια».
Τα Επιμελητήρια υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις διατάξεις που αφορούν το λογιστικό των ΝΠΔΔ.
Τα Επιμελητήρια που έχουν συστήσει ή συμμετάσχει σε εταιρείες κατά το άρθρο 2 του παρόντος νόμου, οφείλουν να συντάσσουν ενιαίες καταστάσεις οικονομικών στοιχείων, οι οποίες απεικονίζονται στον ενιαίο ισολογισμό τους.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή των προηγουμένων εδαφίων υπόκεινται στον κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η έναρξη εφαρμογής της παρούσας παραγράφου αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2015.»

2.    Η παράγραφος 8 του άρθρου 4 του νόμου 2081/1992 (Α 154) όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Η σύναψη και εκτέλεση όλων των συμβάσεων προμηθειών αγαθών, υπηρεσιών και ανάθεσης εκτέλεσης εργασιών των Επιμελητηρίων, διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4281/2014 (Α’ 160).»

Άρθρο 98 Αρμοδιότητες

1.    Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του ν. 2081/1992 (Α’ 154), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα Επιμελητήρια ασκούν κάθε αρμοδιότητα σχετική με το σκοπό τους, όπως αυτός αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1.
Για την επίτευξη του σκοπού τους, τα Επιμελητήρια ασκούν κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες δημόσιου δικαίου που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο νομικών προσώπων που εξυπηρετούν ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, λειτουργούν τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ., συμβάλλουν στις διαδικασίες ενιαίας και απλοποιημένης αδειοδότησης, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και κατάρτισης τεχνικών επαγγελμάτων, για προώθηση ένταξης στην ζήτηση νέων παραγωγικών διαδικασιών.»

2.    Στην    παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ν. 2081/1992 τα στοιχεία α, β, γ και δ, αντικαθίστανται ως εξής:
«α. Υποβάλλουν προς την Πολιτεία εισηγήσεις συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού χαρακτήρα, για θέματα πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, εμπορικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών ή γενικά για την εθνική οικονομία. Τα Επιμελητήρια διατυπώνουν τη γνώμη τους μέσα σε προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των σαράντα πέντε (45) ημερών από τη γνωστοποίηση σε αυτά του θέματος.
Δύνανται να συμμετέχουν σε επιτροπές και όργανα σχεδιασμού έργων υποδομής και μεριμνούν, με κάθε μέσο, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της μεταποίησης, του τομέα υπηρεσιών με έμφαση τις εξαγωγές και γενικά για την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας.

β. Χορηγούν στα μέλη τους πιστοποιητικά εγγραφής και καταγωγής προϊόντων, βεβαιώνουν την γνησιότητα της υπογραφής αυτών, καταγράφουν συστηματικά τα εμπορικά και επαγγελματικά έθιμα, παρέχουν πληροφορίες στα μέλη τους και στην Πολιτεία για τις αλλοδαπές αγορές, τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και για άλλα συναφή θέματα. Ενημερώνουν τα μέλη τους για τα αναπτυξιακά, τα επενδυτικά και τα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Μελετούν τις τάσεις και εξελίξεις στην εθνική οικονομία και υποβάλλουν σχετικές προτάσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης εκπονούν μελέτες για τα μέλη τους σε συγκεκριμένες γεωγραφικές αγορές, στις οποίες αυτά πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, εκδίδουν δε κατά τακτά χρονικά διαστήματα κλαδικές μελέτες, ανάλογα με τον ειδικότερο προσανατολισμό του κάθε Επιμελητηρίου και σε συντονιστική συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

γ. Προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ, εφαρμόζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία και τις σχετικές οδηγίες της Διεύθυνσης Εταιρειών και Γενικού Εμπορικού Μητρώου και του Εποπτικού Συμβουλίου.
Επίσης τηρούν τα Μητρώα Μελών τους τα οποία ενημερώνονται αυτοδίκαια και αυτόματα, για κάθε αρχική καταχώριση και για κάθε μεταβολή έως και τη διαγραφή, που γίνεται στη μερίδα και στο φάκελο του κάθε υπόχρεου εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.

δ. Με Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η οποία εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και ρυθμίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες, επιτρέπεται στα Επιμελητήρια να προβούν στις κατά περίπτωση απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αναλάβουν, μόνα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, τη διαχείριση βιομηχανικών και ελεύθερων ζωνών, εμπορικών κέντρων, μόνιμων εκθέσεων και εκθετηρίων χώρων, σταθμών, λιμένων, αιθουσών δημοπρασιών, γενικών αποθηκών, εργαστηρίων ανάλυσης και εξέτασης εμπορευμάτων.»

3.    Στο    τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2081/1992 προστίθεται στοιχείο ια, ως εξής:
«ια. Αναλαμβάνουν και διεκπεραιώνουν κατ’ εξουσιοδότηση και κάθε άλλο έργο συναφές με τον σκοπό τους, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.»

4.    Στο τέλος του άρθρου 2 του ν. 2081/1992 προστίθεται παράγραφος 3, ως εξής:
«3. Κάθε αρχή και κάθε φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, υποχρεούται, αν δεν αντίκειται στις κείμενες διατάξεις, να παρέχει στα Επιμελητήρια κάθε πληροφορία που είναι αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών τους και την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους.»

Άρθρο 99 Άλλες μορφές Επιμελητηρίων

1.    Οι νομικές οντότητες, στις οποίες έχει παραχωρηθεί, η χρήση του όρου «Επιμελητήριο», υποχρεούνται το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά το πέρας κάθε τριετίας, να καταθέτουν στη Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, πίνακα δράσεων καθώς και πρόχειρους ισολογισμούς των ετών αυτών. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής, ανακαλείται με Προεδρικό Διάταγμα, κατόπιν πρότασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η παραχώρηση της χρήσης του όρου «Επιμελητήριο». Ως πρώτο έτος για την έναρξη της υποχρέωσης της παρούσας παραγράφου ορίζεται το έτος 2018.
2.    Με απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κ.Ε.Ε., οι νομικές οντότητες, στις οποίες έχει παραχωρηθεί, κατά το παρόν άρθρο, η χρήση του όρου «Επιμελητήριο», μπορεί να εγγράφονται σε ειδικό μητρώο της Κ.Ε.Ε. και να ενισχύονται οικονομικά από αυτήν για συγκεκριμένες δράσεις που εξυπηρετούν το σκοπό τους.
3.    Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των ν. 2081/1992 και 3419/2005.
4.    Κάθε χρήση του όρου «Επιμελητήριο» χωρίς την τήρηση των ισχυουσών διατάξεων απαγορεύεται απολύτως. Εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι νομικές οντότητες του παρόντος άρθρου δύνανται να υποβάλουν αίτηση στη Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με την οποία θα ζητούν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του άρθρου 6 του ν. 2081/1992, όπως ισχύει. Εξαιρούνται τα ήδη υφιστάμενα Διμερή Επιμελητήρια.
Μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων που κάνουν παρανόμως χρήση του όρου αυτού, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.
5. Κάθε διάταξη που αντίκειται στις ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου καταργείται.

Άρθρο 100 Καταργούμενες διατάξεις

Από την δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται:
α. Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 του ν. 2081/1992 (Α 154), όπως ισχύει.
β. Η παράγραφος 1 της Υποπαραγράφου ΣΤ. 18 του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (Α 85).
γ. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά οποιοδήποτε θέμα εμπίπτει στο Κεφάλαιο Δ του παρόντος νόμου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε: Λοιπά θέματα Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Άρθρο 101
Στην παράγραφο 5 του άρθρου 11 του ν. 3279/2004 (Α’ 205) η φράση «τουλάχιστον 10.000 ευρώ» αντικαθίσταται από τη φράση «χίλια (1.000) ευρώ».

————–

Διάταξη  και για την ζύγιση του ψωμιού προβλέπεται στο ίδιο πολυνομοσχέδιο

Συγκεκριμένα

Αιτιολογική έκθεση

Η διάταξη του άρθρου 103 έχει σκοπό να διευκολύνει την λειτουργία της αγοράς ως προς την διάθεση των προϊόντων άρτου με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή, καθώς ο πωλητής πλέον υποχρεώνεται να ζυγίσει εκ νέου τα προϊόντα ενώπιον του καταναλωτή, εφόσον ο τελευταίος το ζητήσει. Επιπλέον καθιερώνεται η υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδων για να διασφαλιστεί η ενημέρωση του καταναλωτή ως προς το δικαίωμά του.

Σχέδιο νόμου

Άρθρο 103

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του ν. 3526/2007 (Α 24), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα που διατίθενται, ανεξάρτητα από το σχήμα και τη μορφή τους, αναγράφεται με ευκρίνεια η τιμή τους ανά κιλό. Τα προϊόντα του προηγούμενου εδαφίου που πωλούνται ανά τεμάχιο προζυγίζονται και αναγράφεται εμφανώς το βάρος και η τιμή ανά τεμάχιο. Εφόσον ζητηθεί από τον καταναλωτή, τα προϊόντα ζυγίζονται εκ νέου ενώπιον του.
Όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων οφείλουν να αναρτήσουν πινακίδα, σε εμφανές σημείο του καταστήματος, στην οποία να αναγράφεται με ευδιάκριτα γράμματα ότι: «Το κατάστημα υποχρεούται να ζυγίζει τον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα, εφόσον αυτό ζητηθεί από τον καταναλωτή.