Όλα κρίνονται μέσα στο 2015

15 Δεκέμβριος 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Γ. Αγγέλη

Με εκλογή προέδρου ή όχι, οι αριθμοί δείχνουν ότι όλα όσα θα κρίνουν την πορεία των εξελίξεων θα γίνουν μέσα στο 2015.

Μία προσεκτική ματιά στο χρονοδιάγραμμα λήξεων του ελληνικού χρέους δείχνει καθαρά ότι στον επόμενο χρόνο, που αρχίζει τρείς ημέρες μετά την τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, κρίνεται η υπόθεση του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Το σύνολο των υποχρεώσεων σε τόκους και χρεολύσια αγγίζει τα 22 – 23 δισ. ευρώ,ήτοι κάτι περισσότερο από το 12% – 13% του ΑΕΠ.

Οι “υποχρεώσεις” αυτές -ύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους-αφορούν σε πληρωμές σε ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες (1,5 δισ. ευρώ) και ΕΚΤ (5,1 δισ. ευρώ) σε δόσεις του δανείου από το ΔΝΤ (8,2 δισ. ευρώ) που λήγουν μέσα στο χρόνο, κάποια άλλα μικρότερα ποσά από ομόλογα που λήγουν και… όκους (5,5 δισ. ευρώ). Σ΄ αυτά δεν υπολογίζονται τα 15 δισ. ευρώ που είναι πάνω κάτω το όριο των εντόκων γραμματίων που ανακυκλώνονται μέσα στο χρόνο από το Υπ. Οικονομικών.

Για να εξυπηρετηθούν αυτά τα ποσά θα υπάρχουν (;) διαθέσιμα όταν θα εκταμιευθούν, τα 1,8 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης από το δάνειο του EFSF και άλλα 7,1 δισ. ευρώ από τις δύο δόσεις του ΔΝΤ που θα έπρεπε να έχουν εκταμιευθεί με την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης (που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα).

Με άλλα λόγια υπάρχει ένα “κενό” 22 – 23 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να καλυφθεί εν μέρει από τις εκταμιεύσεις των δανείων του EFSF και του ΔΝΤ και λείπουν άλλα 12 – 13 δισ. ευρώ για να καλυφθούν με τρόπους που ακόμα δεν είναι σαφές από το που θα συγκεντρωθούν.

Η παλιά “ιδέα” της προσφυγής στις αγορές  προφανώς είναι κάτι που έχει αδόξως αποσυρθεί από την συζήτηση και μένει να βρεθεί το πως θα καλυφθεί αυτό το “κενό”.  Μένει βέβαια και η απόφαση για την πιστωτική γραμμή του ECCL με τα λεφτά του ΤΧΣ…

Το ΔΝΤ από την πλευρά του εντοπίζει ότι πέρα από αυτό το κενό υπάρχει και ένα επιπλέον “κενό” στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, γιατί κατά τις εκτιμήσεις τους τα “νούμερα” του προϋπολογισμού για το 2015 δεν βγαίνουν και λείπουν περί τα 1,8 έως και 2,5 δισ. ευρώ ανάλογα το σενάριο που θα υιοθετηθεί…

Η εικόνα είναι απόλυτα σαφής.

Όποιος και αν κυβερνά το 2015 οι αριθμοί αυτοί θα είναι μπροστά του και θα δοκιμάσουν τις αντοχές της πολιτικής που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει ό,τι και αν λέει ή δεν λέει αυτή τη στιγμή.

Βέβαια αν περάσουμε στην μεγαλύτερη “εικόνα”, αυτή της Ευρωζώνης, θα δούμε ότι δεν ήμαστε μόνοι μας.

Άλλοι μπορεί να είναι και… χειρότερα από πλευράς αριθμών. Στην διπλανή Ιταλία για παράδειγμα που μόλις πρόσφατα υποβαθμίστηκε το χρέος της και βρίσκεται δύο βαθμίδες πάνω από την Ελλάδα, το χρέος (τόκοι και χρεολύσια) που πρέπει να εξυπηρετηθεί μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες είναι 310 δισ. ευρώ (όσο δηλαδή ολόκληρο το ελληνικό χρέος) και τα πάνω από 145 δισ. ευρώ από αυτό είναι στα χέρια ξένων θεσμικών επενδυτών…

Βέβαια αυτή η σύγκριση προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να κάνει μικρότερο το ελληνικό πρόβλημα, γιατί όπως λένε ορισμένοι αναλυτές που παρακολουθούν τις συζητήσεις που γίνονται αυτό τον καιρό στην Φρανκφούρτη αν η ΕΚΤ “κινηθεί” για να σώσει το ευρώ, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, θα χρειασθεί να σώσει και τα προσχήματα και αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να… τιμωρηθεί για την ασυνέπειά του.

ΠΗΓΗ