Εσοδα και πολιτικές εξελίξεις απειλούν με εκτροχιασμό
Η κακή πορεία των δημοσίων εσόδων τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα από τον περασμένο Ιούλιο, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών θέτουν σε κίνδυνο τον τρέχοντα προϋπολογισμό, τα μεγέθη του οποίου κινούνται επί ξυρού ακμής.
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου καταγράφεται υστέρηση εσόδων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες εμφανίζονται «παγωμένες», εξέλιξη που δείχνει ότι τον Δεκέμβριο θα χρειασθεί να καταβληθούν σημαντικά ποσά σε φορείς του Δημοσίου και ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εισπράξει το τεράστιο ποσό των 8,4 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ.
Παρά την ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, πολλοί φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, γεγονός που εντείνεται εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονται προβληματισμένα, εκτιμώντας μάλιστα ότι με τα σημερινά δεδομένα η κατάσταση θα χειροτερέψει. Σημειώνουν δε, ότι είναι αρκετοί οι φορολογούμενοι που μεταθέτουν τις πληρωμές του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων καθώς και του φόρου εισοδήματος στους πρώτους μήνες του 2015.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ μετά τις δύο πρώτες δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, έχουν «κολλήσει». Συγκεκριμένα είχαν εισπραχθεί μέχρι και τον Οκτώβριο περί τα 1,27 δισ. ευρώ ενώ τον Νοέμβριο οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 230 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ, κάτι που φαίνεται πλέον ιδιαίτερα δύσκολο.
Στο ποσό των 8,4 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται περίπου 5,8 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα που πρέπει να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και οι δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα εισπραχθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Επίσης περιλαμβάνονται και τα ANFAs (κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα που επιστρέφονται στο ελληνικό Δημόσιο) που ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα από τα 8,43 δισ. ευρώ:
– Τα 5,8 δισ. ευρώ αποτελούν φορολογικά έσοδα τα οποία πρέπει να εισπραχθούν τον τελευταίο μήνα του έτους. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου ότι ήδη καταγράφεται κόπωση στην αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και στην είσπραξη φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών.
Προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες έχουν δοθεί εντολές στις εφορίες να σταματήσουν οι επιστροφές φόρων κυρίως στα φυσικά πρόσωπα, ενώ όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν πληρώσει τη δόση του Δεκεμβρίου δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
Σπασμωδικές ενέργειες που δείχνουν την αγωνία για την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων. Την ίδια στιγμή ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός παρουσιάζει σημάδια του παρελθόντος. Εχουν περιοριστεί οι έλεγχοι και όπως όλα δείχνουν δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί με τους πιστωτές της χώρας.
– Τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν τις δύο τελευταίες δόσεις του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, καθώς και τα έσοδα από τα ANFAs. Τα 600 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου ότι θα εισπραχθούν κανονικά. Ωστόσο, τα 2 δισ. ευρώ από τα ANFAs θα εισπραχθούν εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την τρόικα στο διάστημα της δίμηνης παράτασης που έχει λάβει η χώρα.
Στην περίπτωση που ο έλεγχος κλείσει αργότερα, δηλαδή μετά τη δίμηνη παράταση, τα έσοδα αυτά θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2015.
Σε νέα ρύθμιση 74.000 οφειλέτες
Στους 74.000 έχουν ανέλθει οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το ύψος των ρυθμισμένων υποχρεώσεων ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις έναντι ρυθμισμένων υποχρεώσεων περίπου στα 34 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31/3/2015.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Ωστόσο, μήνα με τον μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία διογκώνονται. Συγκεκριμένα έχουν φθάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 73,2 δισ. ευρώ (στοιχεία 1ης Νοεμβρίου 2014).