Goldman Sachs: Κρίσιμο το 2015 για την Ελλάδα
Το 2015 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ελλάδα, αναφέρει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου η Goldman Sachs.
Όπως εξηγεί, τους τελευταίους τρεις μήνες τα ελληνικά assets έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις πωλήσεων. Η επιδείνωση στις συνθήκες της αγοράς λαμβάνει χώρα παρά τη συνεχή βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών. Οι αγορές έχουν επιδοθεί σε selloff εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις εκλογές, εν όψει ενός κρίσιμου έτους για τη διαδικασία ανάκαμψης της χώρας.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την ανάπτυξη υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να κερδίζει έδαφος. Αλλά τα χρηματοπιστωτικά ρίσκα που παραμένουν ακόμη, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία, ξανά σε ύφεση.
Πιο συγκεκριμένα, το 2015 είναι το τελευταίο έτος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες, σχεδόν 24 δισ. ευρώ. Μέρος αυτών των αναγκών μπορεί να καλυφθεί από εσωτερικούς πόρους. Ωστόσο, πιθανώς θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Τα επιπλέον κεφάλαια μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ των 6-15 δισ. ευρώ, με βάση διαφορετικές οικονομικές εκτιμήσεις.
«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι από το 2016 και μετά, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες γίνονται κάπως καλύτερα διαχειρίσιμες (σε σχέση με τα 24 δισ. ευρώ το 2015), στα ή και χαμηλότερα των 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 (χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ή υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων από αυτές που προβλέπει στο πρόγραμμα, μπορεί να οδηγήσουν αυτές τις εκτιμήσεις υψηλότερα).», αναφέρει η Goldman Sachs.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί χρηματοδότηση του επίσημου τομέα για να καλύψει τα επιπλέον κεφάλαια για το 2015. Τα 7,1 δισ. ευρώ του ΔΝΤ είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας, υπό σχετικές προϋποθέσεις.
«Επιπλέον, το Eurogroup αποφάσισε την Δευτέρα να χορηγήσει στην Ελλάδα μια προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL), με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Υπάρχουν τρία σημεία στα οποία πρέπει να υπάρξει συμφωνία στην τρέχουσα αξιολόγηση για να ολοκληρωθεί: περαιτέρω μεταρρύθμιση στις αγορές εργασίας και στη νομοθεσία για τα σωματεία, περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και περαιτέρω περικοπές του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα είναι πιθανό επίσης να παραμείνει υπό στενή οικονομική εποπτεία», αναφέρει ο οίκος.
Αναφορικά με την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας, «όπως έχουν τώρα τα πράγματα, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι αρκετή για να εκλέξει πρόεδρο και να αποφευχθούν οι εκλογές. Θα πρέπει να ψηφίσουν 25 ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές μικρών κομμάτων, για να συμπληρωθεί ο αριθμός, επισημαίνει.
«Στην περίπτωση που η βουλή εκλέξει πρόεδρο, η κυβέρνηση και η τρόικα πιθανώς θα ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις και είναι πιθανό να βρεθεί μια συμφωνία. Τα χρηματοοικονομικά ρίσκα θα υποχωρήσουν και τα ελληνικά assets πιθανότατα θα καταγράψουν ράλι», αναφέρει η Goldman Sahcs.
Σε ένα αρνητικό σενάριο, θεωρεί ότι ακόμη και με αλλαγή της κυβέρνησης, υπάρχει περιθώριο για μια λύση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις από το 2012 και το χάσμα μεταξύ του τι έχει επιτευχθεί και του τι μένει να γίνει, «δεν είναι ανυπέρβλητο».
Επίσης, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για μια σύγκρουση. Για παράδειγμα, οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να αξιοποιήσει το momentum που χτίζει η ελληνική οικονομία στο μέτωπο της δραστηριότητας, αντί να προκαλέσει μια φυγή κεφαλαίων που θα οδηγούσε την Ελλάδα σε ύφεση. Επιπλέον, δεδομένου ότι περισσότερο από το 80% του ελληνικού χρέους διακρατείται από τον επίσημο τομέα και δεδομένου ότι οποιοδήποτε OSI θα ήταν εφικτό μόνο ως μέρος μιας συμφωνίας με την ευρωζώνη, υπάρχει κίνητρο για μια ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει συναινετικές λύσεις.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η ιστορία της ευρωζώνης έχει αποδείξει πως η πιθανότητα ενός ατυχήματος δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί, όταν πρόκειται για πολιτικές εντός της ευρωζώνης. «Και είναι σημαντικό για τις αγορές να μπορούν να κατανοήσουν και να ποσοτικοποιήσουν τις πτυχές ενός πιθανού αρνητικού σεναρίου, όπου θα διακοπεί η επίσημη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.
Επιμέλεια: Έφη Ευθυμίου ΠΗΓΗ