Τράπεζες: Πώς θα ρυθμίσουν τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων
Της Νένας Μαλλιάρα
Μοντέλο διάσωσης με μετοχοποίηση ορισμένου ποσοστού των δανείων τους, αλλαγή διοικήσεων και πιθανές συγχωνεύσεις, θα ακολουθήσουν οι τράπεζες στις ρυθμίσεις χρεών των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η διαδικασία ξεκαθαρίσματος των υπερχρεωμένων μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς η ΕΚΤ έχει συστήσει στις τράπεζες να προβούν στο ξεκαθάρισμα των ισολογισμών των εταιρειών αυτών μέχρι τον επόμενο πανευρωπαϊκό ετήσιο έλεγχο (stress test) των τραπεζών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, από αυτή τη διαδικασία ο χάρτης των μεγάλων επιχειρήσεων θα βγει μειωμένος στο μισό, αφού κρίνουν πως βιώσιμες είναι το 50% των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά για τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας αναφέρεται ο κλάδος των προμηθευτών υγείας, αφού ο τζίρος των εταιρειών έχει υποχωρήσει κατά 80% και παράλληλα αυτές είναι φορτωμένες με ομόλογα με τα οποία εξοφλούνταν οι απαιτήσεις τους. Ως αποτέλεσμα, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου κρίνεται πως δεν έχουν σωτηρία.
Στον αντίποδα, αισιοδοξία επικρατεί για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες είναι πολύ κοντά στη λύση των προβλημάτων του «Νηρέα». Το μοντέλο διάσωσης των ιχθυοκαλλιεργειών αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο για τους εφεξής χειρισμούς των τραπεζών στις ρυθμίσεις των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι θα επιταχυνθούν σημαντικά από την πρόβλεψη του πρόσφατου νόμου για συμφωνία του 40% των πιστωτών που θα επιτρέπει την εκκαθάριση της εταιρίας χωρίς την έγκρισή της. Έτσι π.χ., όταν η διευθέτηση των χρεών της «Σελόντα» πήρε πάνω από ένα χρόνο, τώρα οι διαδικασίες θα είναι πολύ πιο σύντομες και αναμένεται να επιταχυνθούν περαιτέρω από την εμφάνιση ξένων στην ελληνική αγορά (κάτι που συναρτάται άμεσα με το πολιτικό κλίμα), αλλά και από τη σταδιακή ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων.
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη ρύθμιση των χρεών των μεγάλων επιχειρήσεων θα προβλέπει τα εξής στάδια:
α) Ανάλυση των προοπτικών των επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες, σε επίπεδο κλάδου και επιχείρησης. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει ο δανεισμός της επιχείρησης και η οικονομική επιφάνεια του ή των βασικών μετόχων, καθώς πλέον οι τράπεζες θα δώσουν αυστηρό μήνυμα προς τους επιχειρηματίες να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να παραμείνουν ιδιοκτήτες των εταιριών τους,
β) Κατάρτιση business plan από την αρμόδια διεύθυνση της κάθε τράπεζας στο οποίο θα περιγράφονται όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διάσωση της επιχείρησης, αρχής γενομένης από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου,
γ) Διερεύνηση για κατάλληλο στρατηγικό επενδυτή, ενδεχομένως και με τη συνδρομή συμβουλευτικού οίκου που θα προσληφθεί για το σκοπό αυτό,
δ) Αν βρεθούν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι για την επιχείρηση, προτεραιότητα θα δοθεί σε αυτόν που προέρχεται από τον ίδιο κλάδο και άρα θα μπορεί να αναλάβει και το μάνατζμεντ της εταιρίας. Αν ο ενδιαφερόμενος είναι hedge fund, τότε θα επέρχεται αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, έστω και αν σε αυτό συμμετέχουν βασικοί μέτοχοι. Το εάν θα παραμείνει κάποιος βασικός μέτοχος στο νέο μάνατζμεντ της εταιρίας θα κρίνεται από τη δυνατότητα και τη θέλησή του να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της επιχείρησης. Αυτό θα είναι και το κρίσιμο σημείο για την απώλεια ή μη του ελέγχου εταιριών από τους μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες τους.