Η “συνταγή” ενός επιτυχημένου startup
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Υπάρχει άραγε “κώδικας” επιτυχίας για μια νεοφυή επιχείρηση; Η απάντηση είναι όχι, όπως εξηγεί η Inbal Arieli, αντιπρόεδρος του ισραηλινού οργανισμού Start-up Nation Central, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή τη διοργάνωση του workshop “Experience sharing Workshops-Growth of Innovative Industries” μεταξύ καινοτόμων εταιρειών από την Ελλάδα και το Ισραήλ με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας πάνω σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της αρχικής ιδέας της επιχείρησης, την κατάρτιση των business plans και την επίτευξη κερδοφορίας. Και αυτό γιατί 9 στις 10 νέες επιχειρήσεις, παρά τα φιλόδοξα αρχικά τους σχέδια, δεν καταφέρνουν τελικά να επιβιώσουν και να κερδίσουν την αγορά στην οποία απευθύνονται.
Τι είναι όμως αυτό που χαρακτηρίζει το 10% των επιχειρηματικών ιδεών που μετατρέπονται σε κερδοφόρες και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις; Σύμφωνα με την Inbal Arieli, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας και να περιορίσουν τα λάθη που διαπράττουν οι νέοι επιχειρηματίες.
Ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία είναι, όπως εξηγεί η Inbal Arieli, ο ανθρώπινος παράγοντας, το δυναμικό δηλαδή της επιχείρησης, και κατά πόσο αυτό έχει διάθεση να συμμετέχει σε συζητήσεις και σεμινάρια για την επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με την ίδια, οι νέοι επιχειρηματίες που δίνουν σημασία στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση, έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν σε σύγκριση με αυτούς που προτιμούν να μείνουν απομονωμένοι. Η συζήτηση της ιδέας της επιχείρησης μπορεί μάλιστα να είναι εποικοδομητική, δεδομένου πως η ανταλλαγή απόψεων μπορεί να βελτιώσει λάθη και παραλείψεις του αρχικού επιχειρηματικού σχεδίου.
Το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο για την επιβίωση μιας start up είναι το να καταστεί σαφές στους εν δυνάμει επενδυτές ποιά ανάγκη θα ικανοποιήσει το προϊόν της επιχείρησης. Οι επιχειρηματίες, όπως σημειώνει η αντιπρόεδρος του οργανισμού Start-up Nation Central, θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένοι όσον αφορά το προϊόν που θέλουν να παράγουν και να περιγράψουν με σαφήνεια τους λόγους που οι χρήστες το έχουν ανάγκη.
Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι νέοι επιχειρηματίες την αγορά στην οποία απευθύνονται. «Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι δημιουργοί των startups είναι ότι υπερεκτιμούν την αγορά στην οποία στοχεύουν. Για παράδειγμα, όταν κάποιος δημιουργεί μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, δεν είναι δυνατό να θεωρεί μελλοντικούς αγοραστές όλους όσους διαθέτουν smart phones. Αντίθετα, αν αποφασίσουν ότι τους ενδιαφέρουν οι χρήστες μεταξύ 30- 45 ετών που χρησιμοποιούν το smart phone 3 ώρες την ημέρα, τότε η στόχευση γίνεται πιο συγκεκριμένη και οι πιθανότητες επιτυχίας της ιδέας αυξάνονται», τονίζει η Inbal Arieli.
Τέλος, η δυνατότητα ευελιξίας της επιχείρησης, η γρήγορη σταθεροποίηση και η ανανέωση είναι σημαντικά χαρακτηριστικά των περισσότερων επιτυχημένων νέων επιχειρήσεων.
Το Start-up Nation Central είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2013 και σκοπό έχει τη διασύνδεση εταιρειών και επενδυτών από όλο τον κόσμο με το ισραηλινό οικοσύστημα των startups. Το Ισραήλ μετρά αυτή τη στιγμή πάνω από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ 2.500 πολυεθνικές εταιρίες έχουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης. Η χώρα κατατάσσεται 14η από 143 παγκοσμίως στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, ενώ με βάση έναν άλλο δείκτη κατατάσσεται ως το δεύτερο κέντρο επιχειρηματικότητας παγκοσμίως, μετά την Σίλικον Βάλλεϋ.
Επίσης, το Ισραήλ έχει τους περισσότερους εργαζομένους στους τομείς της τεχνολογίας και των επιστημών σε αναλογία προς το μέγεθος του πληθυσμού (περισσότερους και από τις ΗΠΑ αφού σε κάθε 200 κατοίκους αναλογεί και μια startup.