Πληρώθηκαν πάνω από 17 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες και σχέδια βελτίωσης

5 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Πληρώθηκαν πάνω από 17 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες και σχέδια βελτίωσης

Στην πληρωμή 116 επενδυτικών προτάσεων, συνολικού ύψους 3.835.709 ευρώ, που εντάσσονται στο μέτρο «Σχέδια Βελτίωσης», δηλαδή εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, προχώρησε από την πρώτη Δεκεμβρίου έως σήμερα ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).

Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην πληρωμή 1.357 δικαιούχων, με το συνολικό ποσό των 13.789.527 ευρώ του προγράμματος «Νέων Αγροτών».

Τα Σχέδια Βελτίωσης αποτελούν ίσως τη ναυαρχίδα του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πληρωμές 72 εκατ. ευρώ και έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι αυτές θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 διαθέτει σήμερα πόρους δημόσιας δαπάνης ύψους 4,7 δισ. ευρώ, αποτελούμενη από περίπου 4 δισ. ευρώ κοινοτική συμμετοχή από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημαντικά, επίσης, είναι τα κεφάλαια που θα απορροφήσουν τόσο τα «Σχέδια Βελτίωσης» όσο και οι «Νέοι Αγρότες» και από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, καθώς θα διατεθούν κεφάλαια ύψους 466 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Συνολικά, οι κοινοτικοί πόροι που διατίθενται για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτά προστεθεί και η εθνική συμμετοχή, προκύπτει δημόσια δαπάνη της τάξης περίπου των 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογισθεί και η ιδιωτική συμμετοχή, θα κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι που φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ.

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη την περίοδο 2014-2020, όπως έχουν καθοριστεί από την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η ενίσχυση της κτηνοτροφίας, η βελτίωση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των εγχώριων αγροδιατροφικών προϊόντων, η βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού και των δασικών συστημάτων, με την ορθολογική χρήση και διαχείριση των φυσικών πόρων, και η δημιουργία στενών σχέσεων αγροδιατροφικού συστήματος και τουρισμού-πολιτισμού.

ΠΗΓΗ