Και επίσημα Uber στην Αθήνα, κόντρα σε Taxibeat – Taxiplon

3 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Μία ακόμη σκληρή αναμέτρηση μεταξύ ενός πολυεθνικού κολοσσού και ελληνικών συμφερόντων εταιρειών προοιωνίζεται να λάβει χώρα στην ελληνική αγορά, αυτή τη φορά για τις… “κούρσες” των ταξί.

Η αμερικανική Uber, με τον “αέρα” της πρόσφατης, δεύτερης ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) από επενδυτές και venture capital, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που ανεβάζουν την αποτίμηση της εταιρείας εν όψει μιας μελλοντικής εισαγωγής στη Wall Street στα 30 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε και επίσημα την είσοδό της στην Ελλάδα.

Με παρουσία σε 200 πόλεις σε 50 χώρες μόλις πέντε χρόνια μετά από την ίδρυσή της ως ένα από τα πολλά start-up της Σίλικον Βάλεϊ, η Uber στην Ελλάδα θα κονταροχτυπηθεί με τις Taxibeat και Taxiplon καθώς, όπως πληροφορείται το Capital.gr, αποφασίστηκε τελικώς να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή uber TAXI, η οποία συνδέει τους επιβάτες με τα αδειοδοτημένα ταξί της χώρας, δηλαδή μόνο σε επαγγελματίες, αδειοδοτημένους οδηγούς ταξί, και μόνο για την περιοχή της Αθήνας, και και όχι η ανοικτή πλατφόρμα (όπως στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες) η οποία συνδέει τους επιβάτες -χρήστες της εφαρμογής με όλους τους οδηγούς που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Η κίνηση αυτή φέρνει σε ευθεία θέση ανταγωνισμού την Uber με εταιρείες όπως η Taxibeat και η Taxiplon, αλλά και άλλες οργανωμένες τεχνολογικές πρωτοβουλίες των ίδιων των εταιρειών ταξί ανά την Ελλάδα.

Η εφαρμογή, όμως, της αμερικανικής εταιρείας διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία. Κάθε χρήστης μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή για κινητές συσκευές (iOs/Windows/Android/Blackberry) και να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό λογαριασμό. Τα απαραίτητα στοιχεία είναι το όνομα, το τηλέφωνο και ο αριθμός πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας ή PayPal, καθώς το Uber λειτουργεί χωρίς μετρητά. Οι επιβάτες απλώς κατεβάζουν την εφαρμογή, δημιουργούν ένα λογαριασμό και ξεκινούν τις διαδρομές τους μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Κατά τα άλλα, και σε αυτή την περίπτωση οι χρήστες-επιβάτες έχουν πρόσβαση στη φωτογραφία και το όνομα του οδηγού, την πινακίδα του ταξί και έχουν πρόσβαση σε έναν live χάρτη με χρήση GPS καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, τον οποίο μπορούν να μοιραστούν με άλλους χρήστες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια οδηγού και επιβάτη.

Πλέον, η μάχη θα μεταφερθεί και σε επίπεδο προσέλκυσης επαγγελματιών οδηγών ταξί. Υπολογίζεται, λόχου χάρη, πως στην πρωτεύουσα κυκλοφορούν 14-15 χιλιάδες νόμιμα ταξί, από τα οποία περίπου 5 χιλιάδες συνεργάζονται με τις Taxibeat και Taxiplon. Ήδη ο ανταγωνισμός και οι προσφορές για να συνεργαστούν νέοι ιδιοκτήτες με την Uber, αλλά και για να “μεταπηδήσουν” από άλλες εταιρείες, είναι έντονος. Ο Alexandre Droulers, Head of Western Europe Expansion της Uber που βρέθηκε στην Αθήνα τα τελευταία 24ωρα, δήλωνε στο Capital.gr ικανοποιημένος με την έως τώρα ανταπόκριση από τους οδηγούς ταξί, αναφέροντας πως «στόχος μας είναι να βρίσκουμε σε κάθε πελάτη ταξί μέσα σε 5 λεπτά και εργαζόμαστε διαρκώς για να βγάλουμε πιο πολλά uberTAXIs στον δρόμο».

Να σημειωθεί τέλος πως η ελληνική πρωτεύουσα, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί το πρώτο βήμα του πλάνου. Η εταιρεία εμφανίζεται να περιλαμβάνει στα σχέδιά της πολλές πόλεις της Ελλάδας, από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη, αλλά ακόμη και το Αγρίνιο, καθώς και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, ποντάροντας εν πολλοίς στο γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες θα χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους σε μια χώρα που επισκέπτονται μία υπηρεσία πού ήδη γνωρίζουν και αξιοποιούν.

ΠΗΓΗ