Τράπεζες: ρευστότητα το 2015 μόνο για όσους έχουν…φορολογική ενημερότητα

3 Δεκεμβρίου 2014 Κλείσιμο Από Alexandros

Τράπεζες: ρευστότητα το 2015 μόνο για όσους έχουν...φορολογική ενημερότητα

Το να ρίξουν «φρέσκο» χρήμα στην αγορά είναι πρωταρχικός στόχος για τις τράπεζες το 2015, μαζί με την αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων και τη μείωση των επιτοκίων.

 

Της Έφης Καραγεώργου.

Όμως οι κάνουλες της ρευστότητας δεν θα ανοίξουν για όλους. Η φορολογική ενημερότητα αποτελεί πλέον την απαραίτητη «βίζα» για να εγκριθεί αίτημα επιχείρησης για χρηματοδότηση.

Τα τραπεζικά στελέχη διευκρινίζουν πως οι επιχειρήσεις «φοροφυγάδες» δεν έχουν καμιά ελπίδα να δανειοδοτηθούν. Και ακόμα σημειώνουν πως οι τράπεζες είναι «πανέτοιμες» να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και να δώσουν μία «δεύτερη» ευκαιρία σε πολλές εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να ορθοποδήσουν.

Όμως και εδώ υπάρχει ένα προαπαιτούμενο: η στήριξη και η δεύτερη ευκαιρία θα δοθεί μόνο στην περίπτωση που οι παλαιοί μέτοχοι των προβληματικών επιχειρήσεων αντιληφθούν ότι οι πρακτικές του παρελθόντος έχουν τελειώσει. Δηλαδή θα πρέπει να βάλουν και οι ίδιοι ενδεχομένως «βαθιά» το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να σώσουν το «μαγαζί» τους.

Τα τραπεζικά στελέχη, παραδέχονται και τα λάθη του παρελθόντος, αφού όπως λένε: ήταν λάθος ο μεγάλος βαθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των projects που ακολούθησαν οι τράπεζες στο παρελθόν.

Μάλιστα χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σπύρος Παπασπύρου μιλώντας στο συνέδριο «Η ώρα της Οικονομίας» ανέφερε πως: Στις ΗΠΑ το ποσοστό χρηματοδότησης από τις τράπεζες κινείται στο 40% και τα υπόλοιπα κεφάλαια αντλούνται από τις αγορές. Αυτό πρέπει να να γίνει σιγά- σιγά και για την Ελλάδα.

Και ακόμα πρόσθεσε πως: Οι κινήσεις που ξεκινάνε τώρα οι τράπεζες σχετικά με τις ρυθμίσεις δανείων επιχειρήσεων θα είναι εντυπωσιακές στο ρυθμό τους και θα βοηθήσουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις να ξεφορτωθούν προβλήματα του παρελθόντος» για να επισημαίνει: Ωστόσο, προς το παρόν η ζήτηση είναι περιορισμένη.

Το άλλο μεγάλο ζητούμενο είναι ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eurobank κ. Χρήστο Μεγάλου: Για να υποχωρήσει το κόστος χρηματοδότησης θα πρέπει να μειωθεί το κόστος των καταθέσεων και παράλληλα να εξομαλυνθεί ο δανεισμός της χώρας (το κόστος κινδύνου).

Όπως εκτιμά, το 2015 θα είναι χρονιά εξομάλυνσης και του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στο εξωτερικό. «Οι αγορές καταλαβαίνουν ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στην Ελλάδα για αυτό και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη φτάνουν ακόμη και το 2,9%», ανέφερε χθες μιλώντας στο συνέδριο «Η ώρα της Οικονομίας».

Οι τραπεζίτες, έχουν και άλλο ένα λόγο να είναι βέβαιοι ότι το κόστος δανεισμού θα υποχωρήσει μέσα στο 2015. Και αυτός είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που είναι επιδοτούμενα. Ωστόσο, συμπλήρωσε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μόνη συνθήκη που κρατάει χαμηλά το κόστος χρήματος στην Ελλάδα είναι ότι το κόστος αυτό είναι επιδοτούμενο από την ΕΚΤ. Παλιά οι τράπεζες αντλούσαν 90 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, τώρα δανειζόμαστε γύρω στα 43 – 44 δισ. ευρώ και αυτή είναι η μόνη συνθήκη που μας κρατάει χαμηλά το κόστος.

ΠΗΓΗ