«Βόμβα» συντάξεων απειλεί τον προϋπολογισμό – Οι πρόωρες αποχωρήσεις και η κρυφή δαπάνη
Η απειλή είναι πολύ μεγάλη. Η φημολογία περί επικείμενης αλλαγής στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους εξακολουθούν να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν τα 62 (με 40 χρόνια δουλειάς) ή στα 67, σπρώχνει ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους στην …έξοδο από την αγορά εργασίας. Αυτοί που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή, εκτιμάται ότι ανέρχονται στους 150.000. Ήδη τουλάχιστον 50.000 έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας.
Αν ο αριθμός διπλασιαστεί –δηλαδή αν οι νέοι συνταξιούχοι ξεπεράσουν κατά τουλάχιστον 50.000 άτομα τον αναμενόμενο αριθμό συνταξιοδοτήσεων- τότε η πρόσθετη δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων θα ανέλθει τουλάχιστον στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα με τις «κρυφές δαπάνες» είναι ούτως ή άλλως οξύ. Περισσότερες από 250.000 συντάξεις βρίσκονται στην …ουρά ακόμη και για περισσότερα από δύο χρόνια. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι έχουν φύγει από τις δουλειές τους, έχουν εξασφαλίσει ότι θα πάρουν σύνταξη αλλά η σύνταξη αυτή δεν τους έχει απονεμηθεί ακόμη. Κάποια στιγμή, και αυτή η δαπάνη θα εμφανιστεί στον προϋπολογισμό των ταμείων ή του κράτους. Και το ποσό εκτιμάται ότι ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτή τη φάση, οι περίπου 150.000 εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο δίλημμα: «να φύγουν ή να μην φύγουν;»
Ξεκάθαρη εικόνα αυτή τη στιγμή δεν έχει σχηματιστεί. Την Παρασκευή, η πρόθεση ήταν από την 1/1/2015 όλοι οι εργαζόμενοι να φεύγουν στη σύνταξη μόνο αν έχουν συμπληρώσει το 62ο ή το 67ο έτος της ηλικίας τους. Αντιλήφθηκαν στο υπουργείο Εργασίας ότι αν ανακοινωνόταν κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σεισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τελικώς η πρόταση που έστειλαν στην τρόικα περιλαμβάνει μεταβατικό στάδιο. Δηλαδή, αυτοί που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θα θιγούν και θα μπορούν να φύγουν στη σύνταξη όποτε το θελήσουν με τα δεδομένα που έχουν και σήμερα. Η αλλαγή των ορίων –και ουσιαστικά η κατάργηση κάθε μεταβατικής διάταξης- θα γίνει από το 2019.
Αυτό βέβαια, είναι η ελληνική πρόταση. Μένει να φανεί αν θα το αποδεχτεί η τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, ο Δεκέμβριος θα είναι πολύ δύσκολος για τους 150.000 εργαζόμενους οι οποίοι θα υποστούν έναν συνεχή πόλεμο νεύρων. Ποιοι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία; Μητέρες ανηλίκων σε όλα τα ταμεία. Τρίτεκνοι και εργαζόμενοι στα βαρέα και αθυγιεινά, Αυτοί οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και στα 50 ή στα 55. Ενδεχόμενος εγκλωβισμός θα σήμαινε αύξηση του ορίου ηλικίας ακόμη και κατά επτά ή και 12 χρόνια.