Βάζουν «χαράτσι» σε επιχειρήσεις υπέρ του ΓΕΜΗ-ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ
Του Χρήστου Κολώνα
Με φόρους υπέρ τρίτων… θα μοιάζουν τα νέα τέλη που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο σύμφωνα με την τροπολογία που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Όπως αναφέρουν στελέχη των επιμελητηρίων, το υπουργείο ετοιμάζει νέες χρεώσεις για το ΓΕΜΗ που διαχειρίζονται τα συγκεκριμένα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Τα έσοδα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται να εισπράττονται από το Δημόσιο και μετά να αποδίδονται στα επιμελητήρια. Έτσι οι πόροι αυτοί θα κρατήσουν ανοικτά τα επιμελητήρια, για τα οποία, ως γνωστόν, μετά από απαίτηση της τρόικας και πρότασης του ΣΕΒ, παύει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 η υποχρεωτική συνδρομή των επιχειρήσεων.
Το ΓΕΜΗ, όπως προαναφέρθηκε, είναι η ψηφιακή πλατφόρμα όπου όλες οι νομικές μορφές εταιρειών, πλην των ατομικών επιχειρήσεων, εγγράφονται υποχρεωτικά και δημοσιοποιούν σειρά πράξεών τους, όπως μεταβολή μετοχικής σύνθεσης, τροποποιήσεις καταστατικών κ.λπ.
Για τις υπηρεσίες αυτές οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με στελέχη επιμελητηρίων, οι ιδιοκτήτες τους θα πληρώνουν ετήσιο τέλος, ενώ για πρώτη φορά υποχρεωτικότητα θα υπάρχει και για τις ατομικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, στη λογική της καθιέρωσης της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών που θα προσφέρουν τα επιμελητήρια στις επιχειρήσεις – μέλη τους, αναμένεται να μεταφερθούν και αρμοδιότητες αδειοδότησης. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιες θα είναι αυτές, αλλά κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για θέματα έκδοσης αδειών των κλάδων της μεταποίησης.
Τη σχετική τροπολογία ετοιμάζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, και προτίθεται να την καταθέσει στη Βουλή ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα. Τα επιμελητήρια, επίσης, αναμένεται να διαχειρίζονται και κοινοτικά προγράμματα λειτουργώντας ως σύμβουλοι των επιχειρήσεων για την προετοιμασία των φακέλων τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σχέδια είναι και η συνολικότερη αλλαγή της επιμελητηριακής νομοθεσίας με στόχο τη συγχώνευση μικρών επιμελητηρίων που σήμερα απαριθμούν μέχρι 5.000 μέλη. Σε μία τέτοια περίπτωση θα κλείσουν γύρω στα έξι με επτά επιμελητήρια. Να σημειωθεί ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί από καμία πλευρά αν τελικά το κόστος των νέων υπηρεσιών θα είναι χαμηλότερο ή υψηλότερο σε σχέση με την υποχρεωτική συνδρομή που καταβάλλουν σήμερα οι επιχειρήσεις.