Μεταφορά χρημάτων σε συγγενείς -Πότε είναι γονική παροχή και πότε φορολογείται;

Μεταφορά χρημάτων σε συγγενείς -Πότε είναι γονική παροχή και πότε φορολογείται;

18 Φεβρουαρίου 2025 Κλείσιμο Από Alexandros

Τι γίνεται με τους κοινούς λογαριασμούς

Η μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών μπορεί, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να θεωρηθεί γονική παροχή ή δωρεά και να υπόκειται σε φορολογία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την 1η Οκτωβρίου 2021, το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και δωρεές αυξήθηκε στις 800.000 ευρώ για μεταβιβάσεις μεταξύ στενών συγγενών, όπως γονέων προς τέκνα.

Πότε μια μεταφορά χρημάτων θεωρείται γονική παροχή ή δωρεά:

  1. Μεταφορά μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων: Η μεταφορά χρηματικών ποσών από τον λογαριασμό του γονέα στον λογαριασμό του παιδιού μέσω τραπεζικού συστήματος θεωρείται γονική παροχή. Για να ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, η μεταφορά πρέπει να πραγματοποιείται μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
  2. Έκδοση τραπεζικής επιταγής: Η έκδοση τραπεζικής επιταγής από τον γονέα με χρέωση του λογαριασμού του και η κατάθεσή της σε λογαριασμό του παιδιού θεωρείται επίσης γονική παροχή. Η ημερομηνία της γονικής παροχής θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης της επιταγής.
  3. Ανάληψη και κατάθεση μετρητών: Ειδικά για το διάστημα από 1η Οκτωβρίου 2021 έως 9 Σεπτεμβρίου 2022, η ανάληψη χρηματικού ποσού από τον λογαριασμό του γονέα και η κατάθεση του ίδιου ποσού εντός τριών εργάσιμων ημερών σε λογαριασμό του παιδιού θεωρείται γονική παροχή.

Παράδειγμα

Εστω ότι ένας γονέας επιθυμεί να μεταφέρει στο παιδί του το ποσό των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας. Εάν η μεταφορά γίνει μέσω τραπεζικού εμβάσματος από τον λογαριασμό του γονέα στον λογαριασμό του παιδιού, αυτή η πράξη θεωρείται γονική παροχή. Δεδομένου ότι το ποσό των 500.000 ευρώ είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ, δεν θα επιβληθεί φόρος γονικής παροχής. Ωστόσο, απαιτείται η υποβολή δήλωσης γονικής παροχής στην αρμόδια ΔΟΥ εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της μεταφοράς.

Σημαντικές επισημάνσεις:

  • Κοινός λογαριασμός: Η ανάληψη χρημάτων από κοινό λογαριασμό μπορεί να θεωρηθεί δωρεά, εάν ο συνδικαιούχος που πραγματοποιεί την ανάληψη δεν έχει συνεισφέρει στο λογαριασμό.
  • Δικαιολογητικά: Για τη μεταφορά χρημάτων ως γονική παροχή ή δωρεά, απαιτούνται δικαιολογητικά όπως αποδεικτικό μεταφοράς μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών των συμβαλλομένων.

ΠΗΓΗ: workenter.gr