Καθολική εφαρμογή της ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 1η Μαρτίου 2025 – Ποιοι εξαιρούνται

Καθολική εφαρμογή της ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 1η Μαρτίου 2025 – Ποιοι εξαιρούνται

7 Ιανουαρίου 2025 Κλείσιμο Από Alexandros

Από τον επόμενο Μάρτιο, οποιαδήποτε παράτυπη ή παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους των εργοδοτών επισείει πρόστιμα έως 10.500 ευρώ ανά παράβαση

Με τρεις εξαιρέσεις ξεκίνησε η σταδιακή εφαρμογή της ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τις Τουριστικές και Επισιτιστικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνει 750.000 εργαζόμενους και συνολικά 1.500.000 από την 1η Μαρτίου 2025 που θα πρέπει να έχουν ενταχθεί όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Εργασίας κ. Νίκης Κεραμέως, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, εξαιρούνται από την εφαρμογή της Κάρτας:

  • Ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη – επιχείρησης στο TAXIS δεν ανήκει στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ακόμα και αν εκτελούνται πολλαπλές δραστηριότητες στον ίδιο χώρο, εκ των οποίων κάποιες έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ή υπάρχουν υποκαταστήματα με ΚΑΔ που έχουν ενταχθεί στη ψηφιακή κάρτα εργασίας.
  • Ο εργοδότης – επιχείρηση εντάσσεται στον μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας, βάσει κύριου ΚΑΔ εργοδότη στο TAXIS, αλλά ο ΚΑΔ αυτός δεν παράγει οικονομική δραστηριότητα (δηλαδή αυτή είναι μηδενική) γεγονός που αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3 του τελευταίου φορολογικού έτους και ο δευτερεύων ΚΑΔ, ο οποίος αποτελεί την κυρίαρχη οικονομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν είναι ενταγμένος ΚΑΔ.
  • Τα υποκαταστήματα, όταν ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη – επιχείρησης στο ΤΑXIS είναι ένας από τους ενταγμένους, αλλά τα υποκαταστήματα αυτά ανήκουν σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, και οι οποίοι, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, θα ενταχθούν σε επόμενο στάδιο.


Από 1η Μαρτίου

Το μέτρο πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Μαρτίου του 2025, προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, χώροι εστίασης) να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και για να επιλυθούν οποιαδήποτε πρακτικά ζητήματα.

Ωστόσο από τον επόμενο Μάρτιο, οποιαδήποτε παράτυπη ή παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους των εργοδοτών από τους δύο κλάδους επισίει πρόστιμα έως 10.500 ευρώ ανά παράβαση.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε περίπου 750.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων να υπολογίζεται στις 73.000.
Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μετά και την επέκτασή του στον επισιτισμό και τον τουρισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 1.500.000.

Στόχος

Στόχος της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθότι εξασφαλίζεται η παρακολούθηση του πραγματικού χρόνου εργασίας και η αμοιβή των εργαζομένων για αυτόν, καταπολεμώντας καταχρηστικές πολιτικές αδήλωτων υπερωριών και παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.
Η αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα εφαρμογής του μέτρου επιβεβαιώνεται από σημαντικές αυξήσεις σε δηλωθείσες υπερωρίες στους ενταγμένους κλάδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ, όπου από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους +61,2%.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr