Δώρο Χριστουγέννων: Δικαιούχοι, υπολογισμός, ημερομηνία καταβολής και υποχρεώσεις εργοδοτών

Δώρο Χριστουγέννων: Δικαιούχοι, υπολογισμός, ημερομηνία καταβολής και υποχρεώσεις εργοδοτών

18 Δεκεμβρίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Εισαγωγικά

Το νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση του επιδόματος Χριστουγέννων ορίζεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 19040/1981 (ΦΕΚ Β’ 742/1981). Τα Δώρα Εορτών και το Επίδομα Αδείας κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με το άρθρο 1 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2010.

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται το δώρο Χριστουγέννων

Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται είτε με μισθό, είτε με ημερομίσθιο και εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου και εργάστηκαν στον ίδιο εργοδότη από 1/5 έως και 31/12 του έτους δικαιούνται το Δώρο Χριστουγέννων, το οποίο ισούται με έναν μηνιαίο μισθό (για τους αμειβόμενους με μισθό) ή 25 ημερομίσθια (για τους αμειβόμενους με ημερομίσθια).

Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα Δώρα είναι δημοσίας τάξεως και άρα δεν επιτρέπεται και είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή η σιωπηρή συμφωνία, όπως και η παραίτηση του εργοδότη από την αξίωση καταβολής τους.

Πότε καταβάλλεται

Το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ υπόκειται και σε εισφορές υπέρ e-Ε.Φ.Κ.Α. και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Βέβαια, εννοείται ότι ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλλει και νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή.

Τονίζεται ότι, τα δώρα εορτών καταβάλλονται μόνο σε χρήμα και απαγορεύεται να καταβληθούν σε είδος.

Χρόνοι συνυπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων

  • Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό (8 εβδομάδες πριν και 9 μετά τον τοκετό),
  • το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλειπε με σπουδαστική άδεια για να συμμετάσχει σε εξετάσεις,
  • ο χρόνος άδειας για λουτροθεραπεία και
  • σε περίπτωση ασθένειας του μισθωτού αφαιρούνται μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον Ασφαλιστικό Φορέα όπου ανήκει και δεν αφαιρούνται τα τριήμερα.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στον υπολογισμό του Δώρου

  • Οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή με άδεια άνευ αποδοχών,
  • το διάστημα της απουσίας για συνδικαλιστική δραστηριότητα και
  • σε περίπτωση απεργίας η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες εκείνες δεν υπολογίζονται στον χρόνο της εργασιακής σχέσης, γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν θεωρείται δικαιολογημένη απουσία (το ίδιο ισχύει και για τις στάσεις εργασίας).

Τρόπος υπολογισμού

Για τον υπολογισμό του Δώρου, λαμβάνεται υπόψιν ο τρόπος αμοιβής του μισθωτού, αν, δηλαδή, αμείβεται με μισθό ή ημερομίσθιο. Για να λάβει ένας εργαζόμενος ολόκληρο το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων, που ισούται με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, θα πρέπει να εργάζεται στον ίδιο εργοδότη από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου του εκάστοτε έτους.

Αναλυτικότερα, βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που καταβάλλονται στον μισθωτό κατά την 10η Δεκεμβρίου του εκάστοτε έτους.

Ως καταβαλλόμενες αποδοχές νοείται το σύνολο των τακτικών αποδοχών του μισθωτού και περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο και κάθε άλλη παροχή, είτε σε είδος, είτε χρήμα, που καταβάλλεται τακτικά ή περιοδικά από τον εργοδότη ως αντάλλαγμα για την παρεχόμενη από τον μισθωτό εργασία.

Στους μισθωτούς που η σχέση εργασίας τους δεν διήρκεσε όλο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καταβάλλεται αναλογία του Δώρου ίση με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια, ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε δεκαεννέα (19) ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 19ημέρου καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα.

Σε περίπτωση λύσης της εργασιακής σχέσης νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία, υπολογίζεται σύμφωνα με τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα εκείνη που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

α) Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων για ωρομίσθιους:

Για τους αμειβόμενους με ωρομίσθιο, το δώρο υπολογίζεται σύμφωνα με τον μέσο όρο των αποδοχών τους για το διάστημα από 1/5 έως και 31/12. Άρα, διαιρούνται οι συνολικές αμοιβές που έλαβαν κατά το διάστημα αυτό με τον αριθμό των ημερών τις οποίες εργάστηκαν. Το ποσό που προκύπτει στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ημερομισθίων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

β) Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων για εργαζόμενους με μερική απασχόληση:

Όταν ο εργαζόμενος απασχολείται καθημερινά (5 ή 6 ημέρες) με μειωμένο ωράριο, θα λάβει ως Δώρο Χριστουγέννων ότι και ο πλήρης απασχολούμενος, βάσει, όμως, των μειωμένων, αναλόγως προς τον χρόνο απασχόλησής του, αποδοχών.

γ) Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων για εργαζόμενους με διαλείπουσα (εκ περιτροπής) εργασία:

Ο εργαζόμενος με μειωμένο ή πλήρες ωράριο εργασίας και με μειωμένες ημέρες εργασίας την εβδομάδα (λιγότερες από 5) θα λάβει ως Δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια. Το ημερομίσθιο σε αυτή την περίπτωση είναι μειωμένο ανάλογα με τις ώρες εργασίας κάθε ημέρα και σε περίπτωση που οι ώρες ανά ημέρα είναι διαφορετικές, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαιούμενο ποσό του Δώρου για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις προσαυξάνεται με τον συντελεστή της αναλογίας του επιδόματος αδείας 0,041666.

Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το ομότιτλο άρθρο της κα Εβελίνας Καλογεροπούλου που έχει δημοσιευθεί στο τεύχος Δεκεμβρίου 2024 του περιοδικούEpsilon7. Στο πλήρες άρθρο, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και στο πότε παραγράφονται οι αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων και στο τί πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος που δεν του έχει καταβληθεί το Δώρο.

πηγη:www.e-forologia.gr