Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιους καταργείται – Ποιοι εργαζόμενοι θα πληρώνουν το 2025

Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιους καταργείται – Ποιοι εργαζόμενοι θα πληρώνουν το 2025

5 Νοεμβρίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Τι ισχύει για εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και όσους προχώρησαν σε προσλήψεις

Eλαφρύτερο θα είναι το «ραβασάκι» της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το 2025 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ατομικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» αλλά και όσοι προχώρησαν φέτος σε προσλήψεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

Το τέλος επιτηδεύματος, όπως αναφέρουν Τα Νέα, σβήνει οριστικά από τον φορολογικό χάρτη το 2025 για πάνω από 750.000 φορολογούμενους, με το ετήσιο φορολογικό όφελος να ξεκινά από 325 ευρώ και να φτάνει ακόμη και πάνω από 500 ευρώ σε περίπτωση που οι επιτηδευματίες διατηρούν υποκατάστημα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το τέλος θα παραμείνει ως πρόσθετη επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα έως το 2027.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα ενσωματωθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο -μετά τη δημόσια διαβούλευση- θα πάρει στη συνέχεια τον δρόμο προς τη Βουλή.

Ποιοι γλιτώνουν

Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται για τους επαγγελματίες. Ειδικότερα, το 2025 από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται:

  • Επιτηδευματίες και ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα, με τη φορολογική επιβάρυνση να μειώνεται τουλάχιστον κατά 325 ευρώ.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά πρόσωπα ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή και νομικό πρόσωπο.
  • Επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2024 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ποιοι επιβαρύνονται

Το τέλος επιτηδεύματος θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα νομικά πρόσωπα ως εξής:

  • Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους σε 800 ευρώ ετησίως.
  • Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους σε 1.000 ευρώ ετησίως.
  • Για κάθε υποκατάστημα σε 600 ευρώ ετησίως.

πηγη:www.newmoney.gr