Ολες οι αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι έρχεται για ενοίκια, Airbnb και ΕΝΦΙΑ

Ολες οι αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι έρχεται για ενοίκια, Airbnb και ΕΝΦΙΑ

9 Σεπτεμβρίου 2024 Κλείσιμο Από Alexandros

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μειώσεις φόρων και απαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% από τα περίπου 150.000 ακίνητα που είναι σε βραχυχρόνια μίσθωση θα μεταφερθεί στη μακροχρόνια κερδίζοντας την τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος, ενώ παράλληλα ποσοστό περίπου 10% σε πρώτη φάση υπολογίζεται να προχωρήσει στο άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων.

Επίσης σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι αποφασίσουν να ασφαλίσουν τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με το σχέδιο ο ΕΝΦΙΑ θα μειώνεται κατά 20% για όσους ιδιοκτήτες με περιουσία έως 500.000 ασφαλίσουν τα ακίνητα τους και 10% για πάνω από το ποσό αυτό. Επιπρόσθετα όσοι μείνουν  χωρίς ασφάλιση, δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Οι αλλαγές στα ακίνητα

ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Όμως όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.  Για παράδειγμα στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας 500.000 ευρώ ο οποίος πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 850 ευρώ θα καταβάλλει το 2025 στην περίπτωση που ασφαλίσει το ακίνητο του 680 ευρώ. Δηλαδή θα κερδίσει 120 ευρώ ετησίως και για όσο διατηρεί την ασφαλιστική κάλυψη του ακινήτου.

 “Κλειστά” ακίνητα: Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. Απαραίτητη προϋπόθεση να τα μισθώσουν ως κύρια κατοικία για τρία χρόνια. Επί της ουσίας ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος θα “ανοίξει το ακίνητο του και θα το μισθώσει έναντι 500 ευρώ το μήνα θα γλιτώσει φόρο 900 ευρώ ή 2.700 ευρώ στα τρία χρόνια.

4Ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

Airbnb. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. Επίσης, στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

Παράλληλα όσοι διαθέτουν σήμερα τα ακίνητα τους σε βραχυχρόνια μίσθωση θα έχουν τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος εφόσον μεταπηδήσουν στη μακροχρόνια μίσθωση. Για παράδειγμα κάποιος που ελάμβανε 18.000 ευρώ ετησίως από την βραχυχρόνια μίσθωση πλήρωνε στην εφορία 3.900 ευρώ. Δηλαδή το καθαρό κέρδος χωρίς να υπολογισθούν τα έξοδα για καθαριότητα και κλινοσκεπάσματα περιορίζονται στα 14.100 ευρώ.    Εφόσον το ακίνητο ενοικιασθεί έναντι 800 ευρώ το μήνα θα εισπράττει 9.600 ευρώ χωρίς να πληρώνει φόρο στην εφορία και να έχει επιπλέον έξοδα.

πηγη:www.capital.gr