Νέες ψηφιακές εφαρμογές για ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Να περιορίσει τη γραφειοκρατία που υφίστανται οι πολίτες που επιθυμούν να πωλήσουν και να αγοράσουν ακίνητα επιχειρεί η ΑΑΔΕ, ανοίγοντας την πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή και των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών, οι οποίες σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στην Εφορία. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, τα οποία εκδίδονται σήμερα με χειρόγραφη διαδικασία.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σύντομα θα θέσει σε εφαρμογή του σχέδιο ΜΙΔΑ, το ηλεκτρονικό μάτι της εφορίας στα ακίνητα. Συγκεκριμένα, στα τέλη του έτους θα είναι έτοιμο το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο μάλιστα θα διασυνδεθεί με το κτηματολόγιο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί από τις μεταβιβάσεις ακινήτων ανέρχονται στο ποσό των 370 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, με τις αγοραπωλησίες να ξεπερνούν τις 113.000. Εκτός από τις αγοραπωλησίες, στο ανωτέρω διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί:
– 50.459 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, με τον φόρο που βεβαιώθηκε να φθάνει τα 9 εκατ. ευρώ λόγω του υψηλού αφορολογήτου ορίου.
– 29.115 δηλώσεις δωρεών, με φόρο 10,5 εκατ. ευρώ.
– 49.347 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, με τον φόρο που πληρώνουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
1. Επικαιροποίηση και επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων και για τροποποιητικές δηλώσεις. Σήμερα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty μόνο οι αρχικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν τις εξής συναλλαγές:
– Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία (αγοραπωλησία)
– Πλειστηριασμός
– Χρησικτησία
– Μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος
– Πλασματική μεταβίβαση
– Εκτέλεση προσυμφώνου εντός διετίας
Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται σήμερα από τους φορολογούμενους στην Εφορία. Σημειώνεται ότι αρμόδια ΔΟΥ είναι η ΔΟΥ εισοδήματος του αγοραστή κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Στην περίπτωση που ο αγοραστής/συμβαλλόμενος είναι κάτοικος εξωτερικού, αρμόδια εφορία είναι η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής.
2. Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Δωρεάς/Γονικής Παροχής για τροποποιητικές δηλώσεις.
3. Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο, το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα εκδίδεται ψηφιακά στα τέλη του 2024).
4. Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων. Το αρχείο θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Επίσης, θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του. Ειδικότερα, στο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα περιλαμβάνονται:
– Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού “περιουσιολογίου” που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των 7 και πλέον εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων (φυσικών και νομικών προσώπων), τα οποία θα “περάσουν”, χωρίς να πρέπει οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να ελέγξουν αν υπάρχουν αποκλίσεις τις οποίες θα διορθώσουν.
– Τα στοιχεία για τις ενοικιάσεις ακινήτων, όπως αυτά προκύπτουν από το αρχείο του Taxisnet, που τροφοδοτείται από τις δηλώσεις Ε2.
– Τα στοιχεία των ακινήτων που είναι νοικιασμένα.
– Τα ποσά που καταβάλλουν οι ενοικιαστές και τα οποία θα πρέπει να συμφωνούν με αυτά που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες.
www.capital.gr