Τα SOS για την επιδότηση δανειοληπτών – Ποιοι τη δικαιούνται
Της Βάσως Αγγελέτου
Τον Απρίλιο θα καταβληθούν οι πρώτες επιδοτήσεις στους ευάλωτους συνεπείς δανειολήπτες οι οποίοι θα υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα στήριξης από τις τράπεζες το οποίο έριξε αυλαία χθες, Τρίτη 1η Φεβρουαρίου.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών διευκρινίζουν στο Capital.gr ότι η επιδότηση θα πιστώνεται κατευθείαν στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του στεγαστικού δανείου, απομειώνοντας στο μισό την αύξηση της μηνιαίας δόσης που οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων.
Η διαδικασία της ένταξης στο πρόγραμμα στήριξης, από την υποβολή της αίτησης έως την έγκριση από τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι θα διαρκεί περίπου έναν μήνα. Τον Μάρτιο αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι πρώτοι δικαιούχοι.
Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη στον ιστότοπο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρέχοντας τη συγκατάθεσή τους για άρση του τραπεζικού τους απορρήτου. Η διαδικασία έκδοσης της βεβαίωσης διαρκεί περίπου 15 μέρες – όσο χρειάζεται για να αντληθούν αυτόματα τα στοιχεία.
Στη συνέχεια, η αίτηση θα διαβιβάζεται στην πλατφόρμα των τραπεζών και ο οφειλέτης θα ειδοποιείται ηλεκτρονικά ώστε να δηλώσει την κατοικία του προκειμένου να οριστικοποιηθεί η αίτηση και να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης.
Αυτό το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας διαρκεί επίσης 15 ημέρες ανεβάζοντας συνολικά τον χρόνο ένταξης στον έναν μήνα. Σημειώνεται ότι οι επιλέξιμοι δανειολήπτες έχουν υπολογιστεί σε 30.000 περίπου, ενώ τα επιλέξιμα δάνεια αφορούν όλες τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης (servicers).
Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση
Για την ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης πρέπει να πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία ορίζεται ο ευάλωτος δανειολήπτης σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Όσον αφορά στο εισόδημα, αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις 21.000 ευρώ, ανεξαρτήτως σύνθεσης νοικοκυριού. Ειδικότερα, ο πήχυς τοποθετείται στις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενος κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Παράλληλα, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Τέλος, ως περιουσιακό τεκμήριο συνυπολογίζονται και οι τόκοι καταθέσεων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό οι οποίοι δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον εξής μαθηματικό τύπο: ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100. Τα όρια των καταθέσεων ανέρχονται, ενδεικτικά, σε 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 17.500 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
πηγη:www.capital.gr